Hlavní obsah

Začátek letošního roku zahájí Muzeum Kroměřížska výstavou Kroměříž výtvarná

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kroměříž výtvarná - tak se jmenuje očekávaná výstava, kterou připravil Spolek přátel výtvarného umění Kroměřížska. Slavnostní vernisáž proběhne ve čtvrtek 14. ledna v Malé galerii Muzea Kroměřížska na Velkém náměstí v Kroměříži.

Foto: archiv autora

Výstava Kroměříž výtvarná proběhne v Muzeu Kroměřížska.

Článek

„Jde o kolektivní výstavu, na které se bude prezentovat šestnáct výtvarníků, členů SPVUK a která proběhne ve spolupráci s Muzeem Kroměřížska. Tato poměrně velká výstava se uskutečňuje v prostorách muzea asi po deseti letech. Lze říci, že navazuje na výstavu z roku 2014, kdy náš spolek slavil patnáct let svého trvání, ale to byla výstava spíše dokumentací našich činností,” uvedla Mgr. Vladimíra Hlavinková, statutární zástupce SPVUK.

Tentokrát budou moci návštěvníci výstavy obdivovat přibližně padesát prací z několika oblastí výtvarného  tvoření. Z výtvarníků se představí Eva Navrátilová (malba), Martin Číšecký (computer art), Jitka Jarmarová (malba na hedvábí), Jiřina Kubáčková (keramika), Alena Mazochová  (pastely), Jiří Wiesner (grafika), Josef Mačák a Jan Konečný (perokresba), Emilie Rudolfová (malby akrylem), Anežka Silná (olejomalba), Vladimíra Hlavinková (akryl a kresba), Petr Vodák (olejomalba), Milan Šanda (malba a vitráže), Jiřina Malacková (malba a kresba), Jitka Churá (pastel a akryl) a Milada Ivánková (olejomalba).

„Výběr z této výstavy by nás měl reprezentovat na výstavě v partnerském městě v Nitře v létě 2016. Další, pravidelná výstavní činnost spolku se uskutečňuje šestkrát za rok formou  autorských výstav v Radničním sklípku,” doplnila Vladimíra Hlavinková.

Vernisáž výstavy Kroměříž výtvarná proběhne ve čtvrtek 14. ledna v 17 hodin v Malé galerii Muzea Kroměřížska a bude obohacena o hudební vizitku JAZZ Clubu Kroměříž. Výstava potrvá do 14. února.

SPVUK vznikl již v roce 1999 jako sdružení se zaměřením na kulturu a aktivity spojené s výtvarným děním na Kroměřížsku. V průběhu let se základna SPVUK úspěšně rozrůstala a dnes čítá více než padesát členů. Kromě amatérských výtvarníků, výtvarných pedagogů a studentů jsou mezi členy zastoupeni také příznivci a obdivovatelé výtvarného umění bez vlastní tvorby.

Stěžejní díl činnosti však připadá právě na členy výtvarně tvořící, kteří společně vytvářejí náplň celoroční činnosti SPVUK: pořádání autorských výstav v Kroměříži a okolí, pořádání letních výtvarných Setkání a podpora kulturních aktivit ve městě Kroměříži. Díky nadšení mnoha členů se daří realizovat i větší výstavy a prezentace v Praze stejně jako na Slovensku nebo ve Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám