Hlavní obsah

Začátek léta ve Velkých Karlovicích: řemesla, akce pro děti i soutěž v sečení luk

Novinky, Martina Žáčková

Pestrý začátek léta slibují návštěvníkům Velké Karlovice. Tato malebná valašská obec patří k nejoblíbenějším lyžařským střediskům, v posledních letech ale stejně intenzívně žije i v létě.

Foto: Leona Brázdilová

Velkým magnetem pro návštěvníky je Sečení lúk na Soláni.

Článek

Také letos mohou návštěvníci vybírat z řady akcí. Nebudou mezi nimi chybět ukázky řemesel, folklórní přehlídky, turistický pochod, golfové turnaje, závody horských kol či akce pro děti. V květnu se tu také chystá otevření nové půjčovny segway u hotelu Horal a v červnu otevření nového Bikeparku Kyčerka.

Milovníci lidových tradic si přijdou na své při Řemeslných útercích v Karlovském muzeu. Až do poloviny června sem vždy v úterý zavítají lidoví tvůrci a předvedou tradiční řemesla. Například příští úterý bude zasvěceno řezbářům a kovářům.

V sobotu 23. června se uskuteční 4. ročník turistického pochodu Letní karlovská padesátka. Pro turisty bude vytyčeno několik tras v délce 10 až 50 kilometrů, z nichž jedna je délkou a nenáročným profilem vhodná i pro malé výletníky nebo rodiče s kočárky. Na označených stanovištích budou turisté přidávat razítka na výkaz, který obdrží na startu. Za plně orazítkovaný výkaz v cíli obdrží diplom a kus pravého valašského frgálu. Trasy jsou koncipovány jako okruh, takže kdykoli během cesty si můžou účastníci výlet prodloužit, nebo naopak zkrátit odbočením do cíle u hotelu Galik.

Ve stejný den nabídnou Velké Karlovice i další akce - zahájení nových výstav nebo otevření Bikeparku Kyčerka.

Atraktivním zážitkem je slavnost Sečení lúk na Soláni nad Velkými Karlovicemi. Uskuteční se v pátek 29. června a nabídne soutěž sekáčů i folklórní vystoupení. K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Soláň, zazpívá ženský pěvecký sbor Karlovjanky a zatančí dětský soubor Valašenka. Samotná soutěž o nejlepšího sekáče je otevřena všem příchozím, kteří mohou v klání získat atraktivní ceny. Nejlepší sekáč si například bude moci zajít zdarma na masáž a relaxaci do karlovického relaxačního centra Wellness Horal.

Sváteční červencový víkend si mohou návštěvníci Velkých Karlovic v sobotu 7. července zpestřit návštěvou Hrnčířského dne u Karlovského muzea. Týž den se bude konat 2. ročník soutěže o nejlepší valašský sýr v hotelu Lanterna. Svůj um při něm poměří regionální výrobci a farmáři.

Tipy na další nejbližší akce:

18. a 19. 5. – Bojové ukázky – u příležitosti oslav osvobození obce ukázky přepadení ustupující německé kolony partyzánskou skupinou, defilé vozidel, ukázky výcviku. Pořádá Klub vojenské historie Opava u Hospůdky v Jezerném

26. 5. – Karlovský Pepi maraton – závod horských kol

27. 5. – Den otevřených dveří na Horalu – otevření nové půjčovny segway, zahájení letního provozu lanového parku, grilování s cimbálovkou na terase. Možnost vyzkoušet segway, lanový park i golf zdarma.

27. 5. – Kácení mája – zábavné odpoledne u Karlovského muzea s kapelou Dareband, Trombitáši Štefánikovci z Nimnice a Guroľsko Muzyka Zbuje zo Spiša

10. 6. – Pohádková cesta lesem - hotelu Galik

Reklama

Výběr článků

Načítám