Hlavní obsah

Začala rekonstrukce rychlovýtahu ostravské Nové radnice

Novinky, Josef Zajíc

Od pondělí 30. ledna je uzavřen rychlovýtah v budově Nové radnice v Ostravě, který vede do pobočky Ostravského informačního servisu a dále na vyhlídkovou věž. Rychlovýtah je v provozu od roku 1930.

Foto: archiv města Ostravy

Polští harceři na věži - 1948.Vyhlídková terasa byla ještě bez ochranných sítí.

Článek

Rychlovýtah byl nejprve zpřístupněn a sloužil pouze významným mimoostravským návštěvám a cizincům. Rada města o zpřístupnění ochozu věže rozhodla 25. září 1933.

„Výměna rychlovýtahu, který za 38 sekund vyvezl nahoru šest pasažérů, je financována z rozpočtu města částkou 1,3 miliónu korun s DPH. V průběhu pěti týdnů bude stávající výtah demontován a vyměněn za nový se zvukovým doprovodem, tlačítky s Brailovým písmem, novými dveřmi i řídící jednotkou,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí magistrátu.

„Poslední rekonstrukce výtahu proběhla v roce 2000. Protože inspekční zpráva vyčíslila nutnou revizi kvůli odstranění bezpečnostních rizik na 160 tisíc korun, zadali jsme veřejnou zakázku, jejíž vítěz provede demontáž starého a montáž nového výtahu,” dodala Vojkovská.

Věž nebyla po roce 1945 veřejnosti běžně přístupná. Zpřístupňovala se pouze významným hostům města. Teprve 3. srpna 1990 byly zavedeny pravidelné vyhlídky z věže. Od 8. května 1993 byla sezóna na vyhlídkové věži od května do října, denně mimo pondělí. Vyhlídková věž radnice byla od 7. února 2002 zpřístupněna veřejnosti celoročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám