Hlavní obsah

Zábava pod střechou v Kladském pomezí

Novinky, Eva Řemínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi každý z nás to zná. Nastal sychravý podzim a vy byste přece jen rádi vyrazili někam na výlet. Nezoufejte. V Kladském pomezí je hned několik míst, kam se můžete i s dětmi vydat a užít si zábavu za každého počasí. Stačí se jen nechat inspirovat některým z našich tipů.

Foto: Jiří Švanda

V Městském muzeu v Novém Městě nad Metují nyní naleznete i nově aktualizovanou výstavu hodinek značky PRIM

Článek

Zavítat můžete například do Muzea papírových modelů v Polici nad Metují, kde si prohlédnete více než 1200 netradičních exponátů. Mimo jiné za zmínku stojí unikátní dioráma polského mořského pobřeží s majáky, nebo jedinečný model Pražského hradu od architekta Richarda Vyškovského. Na závěr prohlídky si děti mohou sami vyzkoušet vystřihnout svůj vlastní papírový model, který si jako originální suvenýr odnesou domů.

Nebo navštivte unikátní české Muzeum textilu v České Skalici zaměřené na historii textilní výroby. Zde vás čeká kromě expozice věnované historii textilního průmyslu i zařízení dílny modrotiskaře, vzorkaře a rytce tiskacích válců, provozuschopný tkalcovský stav a další. V muzeu si jistě najde každý to své a vaše děti už budou vědět, jak krtek ke kalhotkám přišel. Expozice Muzea textilu je součástí prohlídkové trasy Muzea Boženy Němcové v České Skalici.

regionálním muzeu v Náchodě se můžete seznámit s každodenními rituály pravěké ženy, dozvíte se, jaké střevíčky nosila Kateřina Vilemína Zaháňská, a prohlédnete si dvanáct metrů dlouhý model opevnění v Bělovsi, který je největší svého druhu v České republice. Malé návštěvníky jistě zaujme především 25 figurín v životní velikosti.

Pokud však máte raději adrenalin, zavítejte přímo do Adrenália ve Velkém Dřevíči u Hronova. Jedinečnou zábavu si můžete užít na 870 metrů dlouhé kryté motokárové dráze se 4 výškovými úrovněmi trati, 13 klopenými zatáčkami, sjezdem tunelem a rychlostními rovinkami.

Víte, jak pilně studoval náš známý spisovatel Karel Čapek? To se dozvíte se to v Muzeu bratří Čapků v Malých Svatoňovicích, kde si můžete prohlédnout jeho vysvědčení z druhé třídy. Návštěvníky jistě zaujme, že ze psaní a pravopisu neměl ani jedničku a dokonce ani dvojku. Kromě Karlových studijních výsledků muzeum skrývá i další zajímavé expozice jako jsou rodinné fotografie nebo největší sbírka originálů obrazů Josefa Čapka.  

Nedávno se v Hronově otevřelo muzeum, kde se líbí nejen dětem, ale i dospělým. Jedná se o interaktivní muzeum chytré zábavy Pod čepicí, kde na návštěvníky čekají stálé i proměnlivé výstavy s doprovodnými programy zaměřené na smyslové vnímání, zázraky přírodních jevů, důvtip různých vynálezů, kreativní tvorbu a především hru.

Vydat se také můžete do Městského muzea v Novém Městě nad Metují. Kromě expozice zaměřené na historii města a přírodu Novoměstska muzeum disponuje i barokní lékárnou a rozsáhnou sbírkou náramkových hodinek, budíků a hodin české značky PRIM a dalších. Raritou jsou nejmenší a největší funkční hodinky, vyrobené v polovině 60. století.

Jak už jste si jistě všimli, v Kladském pomezí lze provádět celá řada aktivit, i když počasí příliš nepřeje. Další tipy na výlety najdete na webových stránkách a také na www.kladskepomezidetem.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám