Hlavní obsah

Za Turka provdaná aneb Vyprávění a písně o těžkých časech

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnácté století nebylo vůbec procházkou růžovým sadem. Časy to byly kvůli nájezdům Turků a Tatarů na jihovýchodní Moravu pro naše předky velmi kruté a těžké. Zmínky o násilnostech a drancování pohanů se dochovaly i v lidových písních, verších a vyprávění, které dodnes vyvolávají mrazení v zádech…

Foto: Archív MJVM

Reprodukc kresby akad. malíře Michala Zemana:„Kateřina Svárová zabitá od Tatara pohana“.

Článek

Muzeum luhačovického Zálesí zve širokou veřejnost na komponovaný večer věnovaný reminiscencím na tuto těžkou dobu. Nese název Za Turka provdaná a je naplánován na čtvrtek 29. září od 19 hodin.

„Vyprávět si budeme strašných válkách s Turky, o jejich dopadech na luhačovické panství Serényů, a také představíme stopy těchto událostí v lidové tradici, především v lyricko-epických písních ze Zálesí. Hostem bude zpěvačka Alena Kotišová,“ uvedla autorka pořadu Blanka Petráková.

Za Turka provdaná se uskuteční v prostorách Muzea luhačovického Zálesí (budova KD Elektra) a je jednou z mnoha doprovodných akcí k současné výstavě Příběhy hraběcích lázní, která je v luhačovickém muzeu k vidění až do 30. října (více na www.muzeum-zlin.cz).

Reklama

Výběr článků

Načítám