Hlavní obsah

Za starými mapami do Dolních Kralovic na Vlašimsku

Novinky, Petr Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před lety stavba vodního díla na Želivce ovlivnila život tamější obce Dolní Kralovice. Ta byla zatopena, ale předtím se na jiném místě vybudovala nová obec. Její obyvatelé si zaslouží, aby o okolní historii krajiny věděli trochu více. Proto má význam uspořádání výstavy o starých mapách právě tady.

Foto: Petr Skála

Část plakátu vydaném k výstavě starých map

Článek

Dolní Kralovice je obec, která byla v letech 1968 až 1974 postavena z gruntu na jiném místě než stály původní Kralovice utopené v údolní nádrží na Želivce.

“Praha by měla být občanům této obce vděčná, neboť toto vysídlení ji pomohlo zásobovat vodou. Vždyť Želivka pokrývá 70 % spotřeby vody Pražanů. Přivaděč vody do metropole je 52 km dlouhý tunel a voda jím teče samospádem až do Jesenice,“ připomíná profesor Bohuslav Veverka ze Stavení fakulty ČVUT v Praze, který je  jeden z iniciátorů výstavy o starých mapách.

Stavba vynikajícího  inženýrského vodního díla ovlivnila život poklidné obce před desetiletími, a proto si zaslouží její obyvatelé a návštěvníci, aby o historii okolní krajiny věděli prostřednictvím starých map trochu více. 

Nu a kde staré mapy a další dokumenty včetně zeměměřických přístrojů můžete vidět ? V kulturním domě Dolní Kralovice od 1. do 28. listopadu a to od pondělí do pátku od 9 hodin do 16 hodin s polední přestávkou od 12 do 13 hodin.  

Pořadateli vedle Katedry mapování a kartografie Stavební fakulty ČVUT v Praze jsou mj. také ještě Mirkoregion Želivka, Státní okresní archiv Benešov a další instituce a zájmové spolky.

"Mám tyhle regionální akce rád. Pořádají je lidé, kteří jsou pro věc náležitě zapálení. Víte, v Dolních Kralovicích vlivem přestěhování obce chybí početná skupina starousedlíků. Když se utopila stará zástavba ve vodě, tak se většinou někam odstěhovali. Ti noví by měli  vědět něco více o historii jejich krajiny a k tomu slouží právě tato výstava," dodává profesor Bohuslav Veverka. 

Staré mapy často zaměňují lidé za historické. Je to chyba. Historická mapa je tematická mapa zobrazující historické události a může vyjít i zítra, pokud bude zobrazovat nějakou historickou událost. Oproti tomu za staré mapy považujeme ty, které vyšly před mnoha lety či staletími.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám