Hlavní obsah

Za skvělými akty do Želče

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popularita jihočeské galerie Špejchar v Želči nedaleko lázní Bechyně dávno překonala hranice kraje. Její letošní prázdninová výstava však zaznamenala návštěvnický rekord a mezi návštěvníky jsou i milovníci umění nejenom z Českých Budějovic či Prahy, ale i z druhého konce republiky.

Foto: Miroslav Feszanicz

Článek

Není se co divit, když se zde prezentuje krása ženského těla očima umělců zvučných jmen – malířů a grafiků, fotografů i sochařů. Kunsthistorik a kurátor, ba i spisovatel a publicista Pavel Šmidrkal opět posunul laťku kvality želečské galerie o pěkný kus výše.

Linie touhy

Návštěvníky galerie, dychtících po zázraku nahého těla něžného pohlaví, čeká 49 obrazů starých mistrů, 80 fotografií, pět soch a 110 grafických listů od autorů, jejichž jména najdeme ve slovnících výtvarného umění.

Vernisáž výstavy se konala v sobotu 13. července, vyšperkovaná koncertem smyčcového kvarteta Epoque Quartet v rámci 14. ročníku Jihočeského komorního festivalu.

Příslovečnou třešinkou na dortu pak byl křest publikace Linie touhy, vydané za přispěním obce Želeč, kterou zájemcům podepisovali přítomní umělci - grafici, malíři, sochaři a fotografové Gunter Hujber, Jaromír Másler, Josef Dudek, Tomáš Hřivnáč, Tomáš Jungvirt, Robert Müller a Jan Mlčoch.

Ve jmenované publikaci, stejně jako na výstavě originálů, jsou vedle současných děl i reprodukce z téměř stoletého časového období.

Jak jsme si již řekli, výstava opěvuje krásu ženského těla, pro doplnění však je vystaven i jeden akt mužský.

Na vernisáži byl přítomen i vnuk spisovatele, malíře, ilustrátora a tvůrce loutek Jiřího Trnky. Pravý okamžik k tomu, aby se s kurátorem výstavy Linie touhy Pavlem Šmidrkalem dohodli na dlouho zamýšlené výstavě Náš umělec Jiří Trnka a jeho nadaná rodina. Na výstavu se můžeme těšit v první roku 2020.

Výstavu aktů v Želči lze navštívit do konce září 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám