Hlavní obsah

Za potápěním netřeba až k moři. Setkání s podvodním světem nabízí i areál Lomeček

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko obce Mrákov, na konci části Starý Klíčov, se nachází malá umělá vodní plocha. Díky několikaleté práci nadšence Zdeňka Zrůsta, provozovatele zařízení, je dnes z bývalého kamenolomu multifunkční zařízení, určené milovníkům přírody a kultury.

Foto: Petr Hejna

pohled na areál

Článek

Lom slouží jak zkušeným potápěčům, tak amatérské veřejnosti. Náhled do podvodního světa suchou nohou totiž umožňuje podvodní pozorovací stanice, největší u nás (do vody byla spuštěna 24. září 2011).

Pro potápěče je k dispozici servis, jako plnění zásobních nádrží stlačeným vzduchem a půjčovna výstroje. Poblíž pozorovatelny se nachází i vrak lodi, umělá jeskyně a podvodní plošina. Z kulatých oken pozorovatelny lze v hloubce osmi metrů sledovat kolem plující pestrou paletu sladkovodních ryb, mezi nimiž jsou k nepřehlédnutí mohutní kapři nebo hbití jeseteři. Hojně se kolem proplouvají plotice a líni, při troše štěstí lze spatřit štiku nebo sumce.  Hejna statných kaprů není problém pozorovat ani ze břehu. V areálu se dá také i „pouze“ koupat a občerstvit se. 

Milovníkům netuctové kultury jsou určeny i večerní koncerty rozličných muzikantů a skupin nejen ze západočeského kraje, během letních sochařských sympozií se zde scházejí umělci z různých evropských států, a sochy z akcí, tesané do dřeva, jsou k vidění porůznu v prostorách Lomečku.  

Videopohled na areál, artefakty, záběry z podvodní pozorovatelny a z kulturního večera 20. 7. 2013 (Roman Dragoun, 2 Generations, performance s ohněm).

Při návštěvě Domažlicka, najmě v letošním žhavém létu, stojí rozhodně za to navštívit místo, kde lze v klidu relaxovat, koupat, potápět se, kochat se přírodou i výtvory umělců, i ocenit práci a aktivity majitele, který se na duchu tohoto místa výrazně podepisuje. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám