Hlavní obsah

Za medvědy do Bernu, švýcarského Berouna

Novinky, Vratislav Konečný

Beroun, Berlín i Bern, tři města s takzvaným mluvícím znakem. Všechna mají v erbu medvěda, německy bär. Všechna mají i čtvernožce v živé podobě, v Berlíně miláček, lední medvěd Knut, před nedávnem uhynul. Ale Vojta, Kuba a Matěj zrovna jako Finn, Björk, Urs a Berna se prohánějí v městských výbězích.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Švýcarští medvědi to v minulosti neměli lehké, Berňané na ně sice byli pyšní, ale žili v tak otřesných podmínkách, že z toho byla hanba pro celou zemi. Medvědárium, jak tomu místní hrdě říkali, byla velká kruhová vybetonovaná jáma, kde trpěli ubozí huňáči a žebrali o jakýkoli pamlsek, který jim znudění návštěvníci hodili.

Nyní má čtveřice medvědů opravdu pocit - částečný - volnosti. Velký výběh nad řekou Aare je prostorný, svahovitý, má přes 10 000 metrů čtverečních, jsou tu úkrytové jeskyně, bazén, stromy na lezení. Návštěvníci jsou od zvířat dost daleko, aby je nerušili. Starý výběh, jáma, existovala 142 let.

Žili v obrovské skruži

Na kruté podmínky si stěžovali i zahraniční turisté, ale úřady dělaly, že se jich problém netýká, a hlavně, cizinec není našinec, tak ať laskavě neotravuje. To se naštěstí změnilo. Ovšem cena areálu přes 24 milionů dolarů zvedla tlak mnoha radním, dlouho to prý rozdýchávali. Asi by měli raději ve znaku mravence.

Zvířata také můžete pozorovat z mostu, který vede přes Aare k jejich současnému domovu. Zábradlí je ve stálém obležení, řeka je nádherně čistá, domky pod vámi mají téměř malostranské střechy  a pár set metrů od vás si hrají medvědi.

Nějak mi nevadilo, že drobně mrholilo, vzduch byl plný vody. Když to nevadí huňáčům, proč bychom trochu nepohodlí nepřekousli i my. Jen málokdo u návštěvníků nevhodí alespoň drobnou minci do kasičky určené pro lepší život medvědů. Přispět se dalo i zakoupením cihly do chodníku nad výběhem, akce podobná naší Cihle.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám