Hlavní obsah

Za lesk a bídu Edith Piaf byla Hana Fialová oceněna prestižní Cenou Thálie

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cenu Thálie za ztvárnění role Edith Piaf v komorním muzikálu Edith a Marlene, který uvádí Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, získala v sobotu 28. března muzikálová herečka Hana Fialová. V poslední době je ve vynikající formě, i když na Cenu Thálie byla nominovaná už před několika lety.

Foto: Robert Rohál

Hana Fialová jako Edith Piaf.

Článek

O tom, že Hana Fialová prožívá jedno z nejlepších období své dosavadní kariéry, hovoří nejen zmíněná prestižní cena, ale i postavy, které v Národním divadle moravskoslezském ztvárňuje. Kromě Edith Piaf je to ještě Evita ve stejnojmenném muzikálu a Norma Desmondová v dalším muzikálovém titulu Sunset Boulevard.

V užší nominaci na Cenu Thálie se octila už v roce 2011, a bylo to za titulní roli v muzikálu Marguerite. A když před třemi lety časopis Instinkt zveřejnil žebříček TOP 10 nejlepších muzikálových herců v Česku, skončila Hana Fialová na čtvrtém místě, teprve až za ní umístily Dasha nebo Lucie Bílá.

Ostatně není to tak dlouho, co Hana Fialová hostovala také v Městském divadle Brno, kde se proměnila ve Fantinu v muzikálu Bídníci (Les Misérables).

Hana Fialová se narodila 1. května 1969 v Opavě, ale mládí prožila už v Ostravě, kde vystudovala Janáčkovu konzervatoř. Školu absolvovala ve třídě Evy Gebauerové-Phillips, ale pravda je, že zpívání se intenzivně věnovala už předtím. Díky vítězství v krajském kole pěvecké soutěže Talent 86 se dostala až do celostátního finále. V letech 1994 - 2004 byla zpěvačkou country skupiny Red Hats, s níž natočila několik CD a hojně vystupovala zejména v zahraničí.

Od roku 2003 je v angažmá Národního divadla moravskoslezského, kde je členkou operetního a muzikálového souboru a kde už od začátku dostává významné role. Tou první byla Kateřina Howardová z operety Šest žen Jindřicha VIII.

Z dalších rolí nelze nezmínit její Elein v muzikálu Camelot, Juanillu v inscenaci Kat a blázen, Lolitu v operetě Ostrov milování, titulní roli Sugar v muzikálu Sugar! (Někdo to rád horké), Irenu Molloyovou v Hello, Dolly!, Wandu v operetě Rudolfa Frimla Rose Marie, Elišku v Noci na Karlštejně nebo Marfušu v pohádkovém muzikálu Mrazík. 

Pozoruhodné byly i její výkony v muzikálech Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť a Fantom Lodnýna. V tom prvním ztvárnila Vypravěčku, ve druhém Betty, které patřila jedna z nejkrásnějších písní. Teprve poté přišly příležitosti - Edith, Evita i Norma - které musely přijít, aby ji katapultovaly mezi muzikálové hvězdy nejvyšší svítivosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám