Hlavní obsah

Za chvíli už budu v dáli, znělo nad ubíhajícími vlnami Tiché Orlice

Novinky, Stanislava Dvořáková

Sobota 8. dubna byla pro vodáky slavným dnem. Admirál otočil ve vlnách Tiché Orlice symbolickým klíčem na znamení, že vodní turistická sezóna právě začíná.

Foto: Lukáš Prokeš

Otočení tradičním vodáckým klíčem a letošní plavení po Tiché Orlici začíná.

Článek

Sobotní ráno bylo naplněno slavnostní atmosférou očekávaného tradičního ceremoniálu Otevření Tiché Orlice. Povznesenou náladu vyvolávalo i samotné místo konání v Nebíčku (část obce Hnátnice). Navíc na břehu řeky ležící kytice přenášela pamětníky do doby, kdy 7. dubna před pěti lety odešel do turistického nebe Zdeněk Švábenský přezdívaný "Hombré", který pravidelně otevíral a zavíral sezónu na Tiché Orlici.

Žluté květy symbolicky připomínající jeho oblíbenou trampskou písničku Pampelišky proťaly se slunečními paprsky tichý tok řeky a předznamenaly vodní pouť, ovšem v jejich případě, do světa vzdáleného, mystického. To již na břehu nastoupila čestná stráž, která pádly pozdravila "admirála" Jardu Martince, který ponořením klíče otevřel řeku pro nastávající vodní sezonu.

Pod dozorem plavčíka, jinak organizátora akce ing. Jána Bajuse, početná flotila v počtu 30 lodí (kánoí, pramic a kajaků) s osazenstvem vodáků od Ústí nad Labem až po Ostravu i s účastníkem z města Modrá na Slovensku se vydala na osmikilometrovou plavbu směrem Ústí nad Orlicí s cílem v turistickém tábořišti s loděnicí v Cakli.

Zajímavá a oblíbená trasa vodní cesty řeky Tiché Orlice vede četnými romantickými úseky s meandry obklopenými divokou přírodou nenarušenou regulací. Několik jezů díky většímu množství vody bylo celkem bez problémů sjízdných, ovšem vyžadovaly trochu vodácké zkušenosti a zručnosti.

Protože plavby se účastnili nováčci i zaučující se mladá generace, došlo i k několika nechtěným koupelím. Hned po pár metrech plavby na jedné kánoi netrefili koryto řeky a vyjeli na břeh - osvobození vyžadovalo vystoupit po kolena do vody. Náročnější bylo sjetí jezů, kde v zamyšleném výrazu účastníků se dalo vyčíst rozhodování, zda loď přenést po suchu nebo zkusit jez sjet.

Odvážným se sice říká, že štěstí přeje, ale přesto výsledkem snahy se některým stala koupel k pobavení okolí, ale i samotných aktérek. Protože veselá nálada a radost hřeje u srdce, tělesné schránce zase chladná voda tolik nevadila. Aby to postiženým nebylo líto, předvedla dvojice otužilců na závěr první dobrovolnou orlickou jarní koupel.

I když na slunci bylo docela teplo, ve stínu se prosazoval studený větřík. V tábořišti však byl vedle Tiché Orlice připravený táborák, který nejen příjemně zahřál, ale navíc opečený buřtík po absolvovaném vodním výletu chutnal znamenitě.

Tato akce je spojena i s přátelským setkáním vodáků, a tak družná zábava pokračovala s trampskými písněmi v doprovodu vodáků-kytaristů v hotelu Avion v Ústí nad Orlicí až do vyčerpání zbylých sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám