Hlavní obsah

Za broméliemi nemusíte do deštného pralesa, stačí vyrazit do Tábora

Novinky, Petr Hejna

Botanická zahrada v Táboře je druhou nejstarší na našem území, v rodném listu má rok 1866. I když není rozlohou ohromující, má co nabídnout po celý rok. A příslovečnou pravdou rozhodně v tomto případě je, že co je malé, to je i hezké.

Foto: Petr Hejna
Článek

Zahrada je umístěna v mírném svahu přímo nad rybníkem Jordán směrem k městu, spravuje ji VOŠ a SZeŠ v Táboře.

Kromě venkovních prostor, koncipovaných jako náhled na jednotlivé rozličné biotopy, disponuje dvojicí skleníků, kde je k vidění i spousta sukulentů, orchidejí, kamélií, broméliovitých či masožravých rostlin a dalších zástupců tropického a subtropického pásma, jako jsou palmy, banánovníky nebo ananas.

VIDEO: skleníky

V arboretu se zelenají malé lokality, situované do prostředí Šumavy, Krkonoš, Alp, rašeliniště, lužního a smíšeného lesa, luk, lesních podrostů, skalních strání, nebo tlejícího pralesa, nezbytného pro vývoj larev zástupců říše hmyzu, jako jsou roháči. V rostlinné části pak najdeme například léčivé, zákonem chráněné i jedovaté rostliny, nebo vzorky pro hospodářské účely pěstované zeleniny či růžovou zahradu.

Malý zoo koutek představuje handicapované jedince, zde chované, takže shlédnete lišku i výra, ve skleníku zase papoušky, želvy a ryby.

VIDEO: v zahradě

Za skleníky se platí symbolické vstupné - pro dospělé činí dvacet korun, venkovní areál je jinak přístupný celoročně zdarma, a to v této otevírací době.

O tom, co vše můžete na vlastní oči v proměnách roku v klidu zahrady spatřit, se nelze přesvědčit jinak, než návštěvou při cestě do města, vyhledávaného hojně především pro jeho husitskou historii.

Reklama

Výběr článků

Načítám