Hlavní obsah

Za betlémy Betlemářů Plzeňska do zámku v Horšovském Týně

Novinky, Věra Kokošková

Ne náhodou bývá český lidový betlém přirovnáván k výtvarnému zpodobnění České mše vánoční Jakuba Jana Ryby. A stejně jako ona nerozlučně patří k atmosféře našich Vánoc.

Foto: Drahomíra Valentová

Dobrý plakát je jako pozvánka k nepřehlédnutí.

Článek

Betlemáři Plzeňska vznikli v únoru 2002 a od počátku si za své sídlo zvolili Přeštice, kde se čtyřikrát do roka scházejí. Členy této pobočky Spolku českých betlemářů jsou především lidé, kteří betlémy z rozličných materiálů buď sami vyrábějí, anebo sbírání betlémů povýšili na svého koníčka.

Předsedkyní Betlemářů Plzeňska je PhDr. Jiřina Hánová z Rokycan, která je sama nejen velkou sběratelkou předmětů s betlemářskou a vánoční tématikou, ale také spoluautorkou (s Františkem Valenou) odborné publikace o českých a moravských lidových betlémech a jejich tvůrcích. Působení zmíněného zájmového sdružení přesáhlo i hranice naší republiky navázáním aktivní spolupráce s bavorskými kolegy.

Jako nejlepší způsob propagace a zachování tradice lidového betlemářství zvolili Betlemáři Plzeňska cestu pořádání výstav svých betlémů na takových místech, které by podtrhly jejich krásu a poslání. Dosud jich v objektech ve správě Národního památkového ústavu, v muzejních budovách, případně v církevním prostředí společně nainstalovali celkem jedenáct.

Tu letošní, dvanáctou v pořadí, bude od 5. prosince hostit ve dvou svých místnostech zámek v Horšovském Týně. Přístupna bude zprvu o nedělích (13 - 16 hodin), od 26. do 31. prosince bude pak výstava otevřena denně (10 - 12, 13 - 15 hodin). Mimo otevírací dobu je možné domluvit prohlídku výstavy na tel. 379 423 111.

Až do konce ledna příštího roku se můžete přijít do horšovotýnského zámku potěšit, svátečně naladit, případně inspirovat ukázkami jak historických, tak novodobých jesliček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám