Hlavní obsah

Z ibisů uprchlých z pražské zoo se staly nečekaně celebrity

Novinky, Vratislav Konečný

Málokdy se stává, aby se z uprchlého zvířete stala celebrita, naposledy se to asi povedlo při povodních lachtanovi Gastonovi, jehož dramatickou pouť po Labi sledovala veřejnost nejen u nás. Na sloní, tygří, opičí či lví mazlíčky jsme zvyklí, nyní se k nim přiřadili i uprchlí ibisové skalní.

Foto: zoo Praha

Export odchyceného ibise

Článek

Ptáci uprchli v úterý 1. března, když se pod náporem mokrého sněhu protrhla část pletiva jejich voliéry. Do pátečního večera bylo odchyceno 10 ptáků. Část z nich uvidí návštěvníci již od soboty 5. března ve voliéře poblíž jižního vchodu do zoo.  

Po vyšetření bylo zjištěno, že uprchlíci jsou v pořádku.

Pátrání začalo okamžitě

Ihned po úniku ptáků zahrada požádala o pomoc veřejnost a zveřejnila kontaktní telefonní číslo, kam lze aktuální informace o pozorování ibisů oznamovat. Okamžitě po zveřejnění této prosby prostřednictvím médií a sociálních sítí, se spustil příval telefonátů a solidarity. Hashtag #ibisdozoo se stal hitem a nadále pomáhá při lokalizování ptáků.

„Všem, kteří nám při hledání a odchytu ibisů pomohli a stále pomáhají, mnohokrát děkuji. Vaše pomoc je pro nás nepostradatelná a velice si jí ceníme. Zároveň jsem hrdý na to, s jakým nasazením - doslova ve dne i v noci - usilují o návrat ibisů pracovníci naší zoo,“ sdělil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Někteří ptáci byli odchyceni v Praze, další v okolí, například v Zápech nedaleko Brandýsa nad Labem či Kralupech nad Vltavou.

Po zbylých uprchlících pátrají stále odborníci ze zoo, informace můžete poskytnout na telefonním čísle 734 524 439.

Reklama

Výběr článků

Načítám