Hlavní obsah

Z deseti šumavských ledovcových jezer dvě zmizela

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm ledovcových jezer najdete v jedné z největších souvisle zalesněných ploch Evropy. Na Šumavě a v Bavorském lese, obklopena vysokými štíty hor, na mnoha místech zničenými kůrovcovou kalamitou. Vznikla z šumavských ledovců, pět leží na našem území.

Foto: Vratislav Konečný

Na břehu Černého jezera, dokument z vyzvednutí beden s domumenty byl velmi působivý, začalo se pátrat po dalších nacistických úkrytech.

Článek

Před asi 10 000 lety pokrývalo svahy hor 11 ledovců, ležely ve výšce asi tisíc metrů. Pozvolnými sesuvy vytvořily pod sebou jakési jímky. Postupně se prohlubně naplnily ledovcovou vodou, tak vznikla jezera. Dvě ale již zmizela – v blízkosti Prášilského jezera se nacházely Staré jímky, u bavorského Roklanu bylo druhé. Byla příliš mělká, zanášely je sedimenty, nakonec skončily jako velká rašeliniště.

Na vaši návštěvu čekají Malé a Velké Javorové, Roklanské, Plešné, Prášilské, Černé, Čertovo a Laka.

Plešné je asi nejkrásnější, na tom se milovníci Šumavy shodují. 260 metrů vysoká Jezerní stěna zdůrazňuje pocit výjimečnosti. Od roku 1911 stávala na břehu turistická chata, po válce sídlo pohraniční stráže. Nakonec ji pro špatný stav strhli, příroda zůstala nedotčena.

Na lodičkách jako na alpských jezerech

Naštěstí se komerce lodičkového typu dotkla jen Velkého Javorového, ale ani tam to není žádná masovka. Návštěvnost je dána tím, že kolem  vede silnice směrem k Velkému Javoru a Bavorské a Železné Rudě. U restauračky je obvykle natřískáno, i když sousedi vědí, že za cenu jednoho piva si jich u nás mohou dát tři.  

Malé Javorové je nejhezčí z vyhlídkové plošiny Velkého Javoru, Grosse Arber, nejvyššího vrcholku Šumavy. Od Železné Rudy jste vzdáleni asi 15 kilometrů, těch pár euro za lanovku stojí za to. Malý Javor je stejně jako ostatní mrtvou vodou, příliš kyselou pro život. Jen v Prášilském se zachoval částečně zooplankton. Malojavorské zarůstá zelenými ostrovy rašelinných rostlin. Z výšky je na něj působivý pohled, zvláště na rašelinové ostrůvky.

Od dělostřelecké střelnice k temné hladině

Totální devastaci Prášil lidově demokratickou armádou se podařilo zabránit, přestože ves měla za humny výcvikový prostor Slunečná. Nyní jsou prosperující obcí a výchozím bodem k cestě k Prášilskému jezeru.

Dá se jít dvěma trasami, obě jsou hezké, ale místy jde o  trochu náročnější terén. Hladina obklopená skalami a sevřená lesem si zaslouží námahu. O kus dál a výše se tyčí Poledník s bývalou armádní pozorovatelnou a radiovou rušičkou, nyní vyhlídkový bod.

Čertovské stoupání

Černému jezeru se dostanete po pohodlné asfaltce, i kiosek tu v sezoně najdete. V roce 1964 tu STB, rozehrála operaci Neptun, s objevením údajného archivu nacistů. Byl to tlak na vládu NSR, která chtěla promlčet válečné zločiny. To se podařilo.

Co je ale záhul, je krpál vedoucí na cestu k Čertovu jezeru. Pekelník musí mít radost, jak tu pocestní nebe proklínají. Hrůzná je cesta lesem k Černému jezeru. Zaneřádit les tabulemi s Pohádkovým Českem by mělo být v národním parku odměněno peklem. Jezero Laka také zarůstá rašelinou, v roce 1947 tu točili koupající se Divou Báru.         

Reklama

Výběr článků

Načítám