Hlavní obsah

Z Česka do Rakouska plaval rekordní počet zahraničních zimních plavců

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po čtvrté uspořádali zimní plavci TJ Haná Prostějov ve spolupráci s klubem sportovních potápěčů Nautilus Břeclav 4. ročník zimního plavání z Česka do Rakouska. Letošního ročníku se zúčastnil rekordní počet zimních plavců v počtu 55 ze sedmi evropských zemí.

Foto: Michal Mucha

Společné foto před plaváním.

Článek

„Přijeli plavci z Česka, Slovenska, Polska, Rakouska, Itálie, Velké Británie a Rumunska a to nás velmi těší,“ informoval Milan Vojta, organizátor Nautilu Břeclav.

„Dyje byla dnes hodně studená, 1°C, ale plavalo se dobře,“ řekl nejstarší účastník závodu Bohumil Pácl (1940) z TJ Hané Prostějov. Tato akce se pořádala nejen jako závod v zimním plavání do bodování Českého poháru, ale zároveň jako druhý závod Hanácké triády. Plavci si rovněž připomněli 5. výročí vstupu České republiky do Shenghenského prostoru. Ukázali tak světu, že je možné nejen volně cestovat přes hranice klasickými dopravními prostředky, či pěšky, ale i plavat z jedné země do druhé. A to třeba i v prosinci.

Plavci si zároveň připomněli krátkou pietní vzpomínkou období let 1948 – 1989, kdy nebylo možné volně cestovat a kdy mnozí lidé, kteří utíkali za „pomyslnou svobodou“ vodní cestou, na státních hranicích zahynuli. Buď utonuli, nebo byli při přechodu hranice zastřeleni.

Malý věneček plavců ČR a SR položili na hladinu Dyje Thomas W. Kofler z Itálie a Georg Manov z Rakouska. „Byla jsem na této akci poprvé a zanechalo to ve mně zvláštní pocit a dojem,“ svěřila se nejmladší účastnice této akce, patnáctiletá Renata Nováková z Pardubic. „Tu dobu jsem nezažila a nedovedu si představit, že bych nemohla svobodně cestovat,“ dodala Renata.

„Díky vynikajícímu logistickému zázemí a spolupráci břeclavských partnerů je možné takovou akci uskutečnit. Bez toho by to nešlo,“ řekl předseda oddílu TJ Haná a přemožitel kanálu La Manche Luděk Coufal. „Dnes se klade velký důraz na bezpečnost plavců a servis, který tady je, je vynikající,“ dodal Coufal. "Je dobře, že tuto akci podporují představitelé radnice z Břeclavi a že je o podobné akce zájem,“ doplnil jeho slova moderátor akce Michal Mucha. „Akce má mezinárodní rozměr a na historii by se rozhodně nemělo zapomínat," dodal Mucha.

Oba pořádající kluby zvou širokou diváckou veřejnost a příznivce zimního plavání a otužování na dvě své vánoční akce.  V pondělí 24. prosince v pravé poledne pořádá TJ Haná Prostějov tradiční, již 29. ročník vánoční koupele na rybníku Bidélec v Plumlově a ve středu 26. prosince v Břeclavi pořádá KSP Nautilus svůj Vánoční kilometr, kde se do chladné Dyje ponoří jak zimní plavci, tak i potápěči.

Reklama

Výběr článků

Načítám