Hlavní obsah

Z Bolehoště se stala na jeden den gulášová Mekka Česka

Novinky, Dana Ehlová

Guláš kančí, daňčí, jelení, pštrosí, hovězí, sokolský kotlíkový, ježečkův, maďarský, segedínský, fazolový. Dohromady šest set litrů, to znamená několik set porcí, k tomu šest značek piv v mnoha variantách a především stovky a stovky návštěvníků i vyznavačů našeho národního jídla – GULÁŠE.

Foto: Dana Ehlová

Guláš kančí, daňčí, jelení, pštrosí, hovězí, sokolský kotlíkový, ježečkův, maďarský, segedínský, fazolový. Dohromady šest set litrů.

Článek

To byl IX. ročník gulášových slavností v Bolehošti na Rychnovsku, obce s 550 obyvateli. Počet účastníků překročil 17. srpna počet trvale žijících čtyřikrát, možná pětkrát a spokojen snad musel být úplně každý, kdo dorazil.

Slavnosti jsou navíc kláním soutěžním. Chuť a kvalitu guláše posuzují jak jedlíci, tak porota jmenovaná pořadateli, kteří dopředu deklarují: „Zúčastnit se mohou partičky dobrodruhů i kuchařů odkudkoliv. Každý, kdo se přihlásí do soutěží, má možnost uvařit svůj oblíbený guláš. V naší soutěži nerozlišujeme technologické postupy, dobu vaření, druh masa  apod. Guláš musí chutnat, ať ho vaří profík, myslivec, hasič nebo babička. Snad jedinou podmínkou je, aby připravil minimálně 20 litrů guláše (tj. zhruba 120 menších nebo 60 velkých porcí z  8 až 9 kg masa).“

Ve finále záleží pouze na kuchařích, zda guláš připraví z masa vepřového, hovězího, zvěřinového či pštrosího. Guláš může obsahovat i přísady jako brambory, zelí, fazole nebo např. houby. Ani postup vaření není omezený. Lze ho připravovat v kotli (brutaru), v kotlíku, v hrnci nebo i v polní kuchyni.

A tak se z Bolehoště stala už podeváté na jeden den tak říkajíc gulášová Mekka Česka, neboť vyznavačů voňavé pochoutky je v kraji pod Orlickými horami i v místech mnohem vzdálenějších nepočítaně.

Pokud jsou misky s doměkka uvařenými kostkami masíčka a hnědou omáčkou servírovány vílou, myslivci, ježečky a pěnivý mok k tomu podává doktor přímo od záchranky, chutná gulášek ještě o něco víc.

Kdo nevěří, ať tam běží. Ale až za rok. To budou gulášové slavnosti v Bolehošti slavit první kulatiny. Desátý ročník se už blíží.

Reklama

Výběr článků

Načítám