Hlavní obsah

Z akce do akce jdou v Přepychách, Vesnici Královéhradeckého kraje loňského roku

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Okoklamy, setkání malířek, Traktor den, festival dechových hudeb, vzpomínka na střet slavných vojevůdců, koncert dvou vynikajících umělců - mezzosopranistky Dagmar Peckové a varhaníka Pavla Svobody, žehnání novému zvonu. To vše připravili na letní měsíce v Přepychách na Rychnovsku.

Foto: obec Přepychy (archiv)

V Přepychách, Vesnici Královéhradeckého kraje roku 2017, jdou z akce do akce.

Článek

od 2. června běží výstava Okoklamy v objektu Staleté hospody. Návštěvník zjistí, jak snadné je ošálit lidské smysly? Díky smyslům vnímáme svět okolo nás. Výstava Okoklamy je zaměřena na lidský zrak, ukazuje však, že není vždy vše takové, jak se zdá.

Výstavu pořádá mateřská a základní škola Přepychy, obec a spolky ve spolupráci s Muzeem Pod čepicí - Hronov (jedná se o část expozice úspěšné v roce 2017), Světem techniky Dolní Vítkovice (zapůjčena Reverspektiva) a Psychologickým ústavem Akademie věd. Na výstavě, která potrvá do konce července, lze využít i fotoaparáty. 

Od 13. do 17. června se uskuteční setkání malířek - krajinářek v rodišti akademického malíře Jaroslava Kříže s názvem Přepychy v plenéru.

Jaroslav Kříž se v Přepychách narodil 12. října 1934. Vystudoval výtvarnou výchovu na Pedagogickém institutu v Praze (1958-1962) a na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze (1966-1971) u prof. C. Boudy, prof. J. Bureše, prof. K. Lidického. 

Dvanáct krajinářek pod vedením akademické malířky Marie Ládrové zachytí během čtyř dní Přepychy a jejich okolí svým pohledem. Setkání, které má ambici stát se tradicí, vzniklo z iniciativy amatérské malířky Aleny Galianové, jež volné chvíle tráví v Přepychách, a za podpory starostky obce Zdeňky Seidelové. Výtvarná díla budou vystavena pod širým nebem v sadě u kostela sv. Prokopa.

Trochu z jiného soudku bude II. Traktor den v sobotu 23. června. Jedná se o výstavu traktorů sériové výroby i samovýroby v areálu fotbalového hřiště.

9. ročník festivalu dechových hudeb Přepychy Karla Pšeničného přijde na řadu 5. července. Dirigent a hudební skladatel, rodák z Přepych - Karel Pšeničný, jehož jméno přehlídka nese, by se letos dožil 100 let. Na tradičním setkání milovníků české muziky vystoupí Opočenka, Moravští muzikanti, Sebranka, AR Trosa – mužoreti z Hořic a jako host Jiří Štědroň. 

Jen o dva dny později - 7. července - proběhne vzpomínková akce na střet vojevůdců - pruského krále Fridricha a generála Gideona Laudona u Přepych před 260 lety - Himmel, Laudon! V Přepychách.

Při této příležitosti dojde v turisticky atraktivní lokalitě Ve skalách, poblíž Dřízenského údolí, k odhalení dřevořezeb obou vojevůdců v životní velikosti, jejichž autorem je Petr Stančík z Dobrušky.

Ve čtvrtek 13. července zavítají do Přepych dva špičkoví umělci - mezzosopranistka Dagmar Pecková a varhaník Pavel Svoboda. Jejich společné vystoupení v kostele sv. Prokopa se stane odměnou pro štědré dárce, kteří přispěli na obnovu varhan i zvonů.  

A právě nedávno odlitému zvonu bude požehnáno 28. července za účasti biskupa královéhradeckého Joseja Kajneka. U mistra Rudolfa Petra Manouška ho nechala odlít obec Přepychy. Zvon v hodnotě více než tři čtvrtě miliónu korun bude zavěšen ve věži kostela sv. Prokopa na místě původního zvonu, zrekvírovaného za války v roce 1942.

Na zajištění finančních prostředků byla uspořádána sbírka a benefiční koncerty v kostele sv. Prokopa. Jedním z prvních dárců se stal režisér Jiří Strach, který se zároveň vstoupil do sboru dobrovolných hasičů v Přepychách, slavícího letos 140 let od založení. 

Reklama

Výběr článků

Načítám