Hlavní obsah

Vzpomínky pamětníků z Broumovska ožijí díky reportážím místních žáků a studentů

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v letošním roce pokračuje projekt Příběhy našich sousedů, který přibližuje vzpomínky pamětníků po celé České republice. Ve spolupráci s Maiwaldovou akademií Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov se už podruhé zapojili žáci a studenti z Broumovska, kteří tyto vzpomínky zaznamenávají.

Foto: ZUŠ Police nad Metují

Na Broumovsku se projektu účastní třicet dětí ze šesti škol.

Článek

Na Broumovsku se projektu účastní třicet dětí ze šesti škol, rozdělených do osmi týmů. Všechny týmy od září loňského roku sbírají historické materiály a natáčejí rozhovory s broumovskými pamětníky, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století.

Závěrečná slavnostní prezentace vzniklých prací se uskuteční 22. března od 16 hodin v sále Dřevník, v broumovském klášteře. Prezentace je zdarma přístupná veřejnosti.

„Díky dětem vznikne 6 videonahrávek a 2 audionahrávky o pamětnících z Broumova, Teplic nad Metují a Police nad Metují. Letošní příběhy vyprávějí například o osídlování pohraničí, okupaci Československa, nebo kolektivizaci. Na celém projektu je zajímavé propojení týmů ze základních škol, gymnázia a ZUŠ, chtělo to trochu odvahy a vysvětlování, ale ukázalo se, že rozdílný věk, nestejná úroveň znalostí historie nebo práce se střihem a kamerou nejsou překážkou, spíš vzájemnou inspirací a motivací v projektu. Od toho se odvíjí i hodnocení jednotlivých týmů při závěrečné prezentaci - pro mě je vítězem každý tým, který dotáhne svůj projekt do konce,“ uvedla koordinátorka Pavla Semeráková z Maiwaldovy akademie.

Do projektu Příběhy našich sousedů se zapojil i tým ze ZŠ Masarykova v Broumově. „Oslovili jsme několik pamětníků, ale nakonec zpracováváme příběh pana Jaroslava Netíka - byl první, kdo byl ochoten vyprávět své vzpomínky a nechat je zaznamenat. Jeho příběh nás zaujal tím, že jsme se dozvěděli něco o životě soukromých zemědělců po roce 1948. Překvapilo nás třeba, že dostal řadu vyznamenání, přestože nebyl členem KSČ, že rád vzpomíná na vojnu, kdy často jezdil domů, a nebyl u PTP jako ostatní muži ze soukromých hospodářství, že promítal kino nebo že rodičům vykali,“ uvedla Jindřiška Vašáková z broumovského týmu.

Projekt Příběhy našich sousedů vznikl díky neziskové organizaci Post Bellum. Od roku 2012 se do něho po celé ČR zapojilo 661 českých škol s více než 4234 žáky a studenty, kteří pod vedením téměř 800 učitelů zdokumentovali v 983 týmech na tisíc pamětnických příběhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám