Hlavní obsah

Vzniká termální mapa Kladna, odhalí tepelné úniky z budov a dopravní a technické infrastruktury

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letadlo s termokamerou nasnímalo tisíce snímků města Kladna. Nyní je specialisté zpracovávají. Zároveň pokračuje spolupráce města s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT na mezinárodním projektu SPARCS.

Foto: MMK

Kročehlavy

Článek

Jeho cílem je chytrý a zároveň udržitelný rozvoj do roku 2050, především směřování k energetické soběstačnosti a bezuhlíkovému městu.

Termosnímkování města se uskutečnilo začátkem března. Výsledkem bude mapa města, která ukáže úniky tepla z budov a dopravní a technické infrastruktury, tudíž bude možné do budoucna lépe naplánovat energeticky šetrná a přínosná opatření ve městě.

„Byť je zjevné, že máme nyní hodně starostí spojených s pandemií COVID-19 a snažíme se občanům a dalším našim partnerům ve městě maximálně pomáhat, práce na dalších aktivitách se nemohou zastavit. Řada z výstupů z projektů může ekonomiku a rozvoj města pomoci posunout dopředu. I to jsou aktivity, které město uskutečňuje v projektu SPARCS, včetně termosnímkování,“ konstatoval kladenský primátor Dan Jiránek.

Snímání města pomocí termální letecké kamery trvalo během jedné březnové noci necelých pět hodin. „Letadlo z výšky 800 metrů nasnímalo více než 3000 leteckých snímků, pokrývajících území města o rozloze 44 km2. Z nich vznikne termální orftofotomapa, kterou dodavatelská firma v současné době zpracovává. Hotova by měla být ještě v dubnu. Město ji hodlá následně také zveřejnit,“ informoval primátor.

Firma také v rámci termosnímkování pilotně zpracovala pro Kladno výpočet oslunění objektů v areálu Základní školy Moskevská 2929. „Na základě výšky objektů a polohy, sklonu střech a ročního úhrnu oslunění bylo spočítáno, kolik sluneční energie na ně během roku dopadá, což je využitelné pro vhodné umístění fotovoltaických panelů. Dle tohoto zkušebního výstupu se pak můžeme rozhodnout, pro jaké další budovy oslunění ještě necháme zpracovat,“ uvedl radní pro rozvoj Lukáš Hanes.

Z výsledků pro ZŠ Moskevská vyplynulo, že čtyři plochy na budově školy o celkové rozloze 760 metrů čtverečních jsou vhodné pro osazení fotovoltaických panelů, což představuje 27 procent z celkové rozlohy střechy.

Evropský projekt SPARCS, jehož součástí se Kladno loni stalo, pomůže navrhnout řešení pro dosažení vyváženosti mezi výrobou a spotřebou energie, pro snižování emisí skleníkových plynů, pro zvyšování podílu obnovitelných zdrojů energie, a to vše při aktivním zapojení kladenských obyvatel do návrhu energetické strategie.

„V brzké době začne tvorba Akčního plánu pro udržitelnou energii a klima. Tento dokument určí, co vše je třeba na území Kladna dělat v oblasti energetiky, životního prostředí, mobility a dalších. Pracovat na dokumentu budeme přibližně rok,“ informoval radní Hanes.

Reklama

Výběr článků

Načítám