Hlavní obsah

Vzhůru na zříceniny skalních hradů a na vyhlídky v Teplických skalách

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celodenní výlet do Teplických a Jiráskových skal s výstupem na zříceniny skalních hradů Střmen a Skálu. Taková je ve stručnosti nabídka následující turistické výpravy.

Foto: Jana Bečková

Výstup na Střmen

Článek

Vyrážíme z východiska v Teplických skalách, vstup do skal je zpoplatněn. Jedná se o klasickou prohlídka skalních útvarů - opatřeny jsou popisky, vysvětlujícími co skály připomínají. A je už jen na fantazii vás samotných, zda se s nápovědou ztotožníte...

Naše prohlídka začala výstupem na zbytky hradu Střmen. Po zhruba 300 schodech zde vystoupáte na vrcholek hradu - jedná se o kovové schody, výstup je poměrně namáhavý. Odměnou je vám ovšem vynikající výhled do krajiny.

Střmen je zřícenina skalního hradu v Adršpašsko-teplických skalách. Jeho počátky sahají do 13. století, již v následujícím staletí byl však zničen, jelikož v něm sídlila banda loupežníků. V současné době se na místě hradu nachází jen nepatrné pozůstatky původních staveb. K hradu vede jediná přístupová cesta po dlouhém schodišti.

Pak již jsme pokračovali po značené cestě po okruhu, který opět končil u zmíněného hradu. Cesta skalním městem vede nahoru dolů, po pískových cestách a také dřevěných lávkách - za dopoledne se prohlídka stihne v celkem pohodovém tempu. Je jasné, že pokud se budete u každého skalního útvaru zastavovat a fotografovat a hledat jeho tvar, prohlídka se prodlouží. My jsme za dopoledne se startem v 9 hodin prošli podstatnou část skalního města a vydali se na oběd do Teplic nad Metují. Ještě nás čekaly méně známé Jiráskovy skály a hradní zřícenina Skála. 

Na Jiráskovy skály se dostaneme směrem z Teplic na Polici a asi po 3 kilometrech odbočíme vpravo ve směru na obec Skály. Tam zaparkujeme auto a pěšky se vydáme k hradní zřícenině Skály. 

Hrad Skály založil koncem 14. století husitský vojevůdce Matěj Salava z Lípy, který je zde zmiňován v roce 1393. V roce1544 se stal novým vlastníkem hradu i okolního panství Bernard Žehusický z Nestajova. Bydlel však v jiném svém sídle (Stárkov) a opuštěný hrad zpustnul. Roku 1576 je uváděn již jako pustý. V té době se také již staví pod hradním ostrohem daleko pohodlnější zámek. O hradu Skály i osadě pod ním psal Alois Jirásek ve svých románech Skály a Skaláci.

Po zdolání hradu jsme si odpočinuli u Černého jezera pod hradem. Poté nás čekal návrat na silnici do Police nad Metují.

Více fotografii naleznete ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám