Hlavní obsah

Vzhůru do Hostína na slavnosti českého chřestu

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 6. května budou mít v Hostíně na Mělnicku opět své dostaveníčko milovníci kvalitního českého chřestu.

Foto: Martin Tlustý

Bílý i zelený chřest se u Hostína dnes pěstuje na více než 150 hektarech zdejší velmi písčité půdy.

Článek

Zdejší pískovité půdy, letos o ploše přibližně 150 hektarů, chřestu maximálně svědčí. Kvalitní český chřest z této malé vísky se odtud exportuje po celé Evropě, některé zásilky však dokonce doputují i do vzdálených Emirátů i Japonska.

Chřest není zas tak úplně zelenina, ale vytrvalá bylina s oddenky a redukovanými šupinovitými listy. Po celém světě se vyskytují přes tři stovky druhů, standardně bývají v nabídce jeho tři základní podoby: bílý (pevnější a větší), zelený (štíhlý se špičatými výhonky) a fialový (podobný zelenému, barevně do fialova).

Chřest původně pochází až z dalekého Orientu a požívání pokrmů z něj má hned celou dlouhou řadu velmi blahodárných účinků na naše lidské zdraví.

Český chřest na polích u Hostína se letos pěstuje na výše již zmíněných více než sto padesáti hektarech. Letos bohužel začalo koncem dubna přes noc mrznout a nejvíce to prý odnesla nová výsadba. Mráz tak v podstatě ohrozil hlavně sklizeň pro příští léta. Sami pěstitelé odhadují škodu způsobenou letošním dubnovým mrazem až na téměř půldruhého miliónu korun.

Na v Hostíně již tradičních Chřestových slavnostech v sobotu 6. května bude však rozhodně co prodávat, pořadatelé slibují zde již tradičně zvýhodněnou cenovou nabídku, protože počátkem sezóny bývá jinak chřest totiž vždy poněkud dražší.

Sobotní chřestové slavnosti v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku začnou po deváté hodině ráno a potrvají přibližně do tří odpoledne. Vedle ukázek pěstování a třídění chřestu zde standardně budou rovněž oblíbené ochutnávky chřestových specialit, jakož i hudební a dětský program včetně unikátní soutěže „Chřestožrout“.

V sobotu by mělo být letos lehce pod mrakem, kolem jedenácté již i slunečno, teploty do max. 17°C, po obědě však nejsou vyloučeny případné kratší přeháňky. Skládací deštníky nebo pláštěnky tedy raději pro jistotu s sebou.

Nejbližší vhodný sjezd z dálnice D-8 je pro návštěvníky chřestových slavností Exit 9 vedle Úžic, odkud to je přes Vojkovice do Hostína několik málo minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám