Hlavní obsah

Vzestup Islámského státu – kniha o tom, čeho se bojíme

Novinky, Vratislav Konečný

Písmena IS se objevují denně řadu měsíců ve zprávách. Zprvu se brala vyhlášení neznámé organizace nazvané Islámský stát na lehkou váhu. Brzy nás podivné, ale dobře organizované uskupení radikálů přesvědčilo, že jejich devízou je náš strach. Brutální a nepochopitelné násilí děsí většinu světa.

Foto: Jota
Článek

Pozapomenut je Talibán, Al-Kaida, IS je symbolem hrůzy. Čeho a proč se bojíme velmi dobře ozřejmuje kniha Jobyho Warricka Vzestup Islámského státu. Je psaná na pomezí žurnalistiky a beletrie, takže je snadno pochopitelná, není to suchá studie, ozřejmuje konkrétní chování i situaci v oblasti Středního východu.

Hlavním fenoménem jsou islám, Střední východ, sunnité, ší’ité, sektářské násilí. Vznik IS  je spojený s katastrofálním rozhodnutím administrativy George W. Bushe jr. vtrhnout v roce 2003 do Iráku včetně následného debaklu.

Bush potřeboval svou válku, bez ohledu na důsledky. Je Islámský stát nepochopená, nebo spíš nepochopitelná organizace? A je to jen parta hrdlořezů? Akty tohoto nejvýraznějšího nestátního ozbrojeného aktéra současnosti jsou nepřehlédnutelné – a jak by také mohly být, když kromě boje se skutečnými zbraněmi se jim daří úspěšně útočit i na mediální sféru a podmaňovat si internet.

Přestože jsou však zmínky o bojovnících tzv. Islámského státu téměř všudypřítomné, co o nich vlastně víme a co víme o vzniku skupiny samotné? Proč jsou pro určitou  sortu lidí tak přitažlivé? Koho oslovuje genius zla Abú Musaba Zarkáví, že jsou jeho stoupenci odhodláni zemřít při sebevražedných misích?

Kniha Vzestup Islámského státu na většinu otázek přináší odpovědi. Ale komu všemu IS vyhovuje, že nejde několik tisíc radikálů zdolat obrovskou vojenskou silou s nejmodernější technologií, se lze jen dohadovat.

Dejte mi válku

„Obrovská lekce, která pro mě z knihy Vzestup Islámského státu vyplývá, je fakt, že pokud dochází k ovlivňování zpravodajských služeb politiky, je pohroma na cestě. Pokud by se Bushova administrativa – a obzvláště Dick Cheney – řídila výhradně poznatky rozvědky, k invazi do Iráku by nikdy nemohlo dojít. Namísto toho však docházelo k ovlivňování zpravodajské komunity, aby byla ospravedlněna invaze do Iráku. To vedlo ke zrodu ISIS a současné katastrofy. Nebýt těchto akcí, současný nepořádek a chaos by na Středním východě neexistoval,” napsal komentátor Washington Independent Tom Glenn.

Vydala brněnská JOTA.

Reklama

Výběr článků

Načítám