Hlavní obsah

Vzdělávání v 21. století hlavním tématem konference v plzeňské Techmanii

Novinky, Alena Lochmannová

V prostorách Techmania Science Center se 4. února od 12.00 do 17.00 uskuteční konference nazvaná Vzdělávání v 21. století. Mezi hlavními mluvčími vystoupí Ioannis Miaoulis, ředitel bostonského Museum of Science.

Foto: Techmania Science Center

Plzeňská Techmania hostí konferenci věnovanou vzdělávání.

Článek

Konference, jíž se zúčastní čeští i zahraniční odborníci na oblasti formálního i neformálního vzdělávání, představí např. možnosti práce s talentovanými mladými lidmi nebo badatelsky orientované přístupy k výuce.

„Na 4. února jsme pro pedagogy a odbornou veřejnost připravili konferenci, která se věnuje nejnovějším trendům v oblasti vzdělávání. Řešit budeme např. témata, kdo by měl zajišťovat jakou část ve vzdělávacím procesu, jaké výhody a nevýhody má formální a neformální vzdělávání a jak si mohou být oba typy prospěšné. Budeme se ptát, kam se vyvíjí proces vzdělávání ve vyspělém světě a kam se posouvá role učitele, či zda jsme na to v Plzeňském kraji připraveni,” uvedl ředitel Techmanie Vlastimil Volák.

Mezi hlavní hosty konference patří Ioannis Miaoulis, ředitel jednoho z největších amerických science center: bostonského Museum of Science. Dr. Miaoulis je nejen zkušeným manažerem, ale rovněž autorem inovativních vzdělávacích přístupů. Jako děkan americké Tufts University např. zavedl kurz tzv. Gurmánského strojírenství, kdy studenti během vaření v kuchyních/laboratořích testovali přenosy tepla a podobné fyzikální úkazy.

Ve své přednášce se zaměří nad schopností rozlišovat, které poznatky jsou pro žáky a studenty skutečně přínosné a jaká forma výuky může vést ke zvýšení technické a přírodovědné gramotnosti naší dětí i dospělých.

Účastníci konference se rovněž seznámí s projektem Talnet, který již po desetiletí vyvíjí a úspěšně realizuje koncepty obohacujících aktivit pro kognitivně nadané, a s projektem Perun, jehož cílem je připravit a otestovat některé prvky využitelné v systému na vyhledávání, podporu a uplatnění nadaných. Hovořit o nich bude Mgr. Vojtěch Tutr z Národního institutu pro další vzdělávání.

Konference Vzdělávání v 21. století naváže na dopolední slavnostní vyhlášení I. ročníku projektu PLACES, v jehož rámci Plzeňský kraj, město Plzeň a Techmania Science Center ocení 10 škol Plzeňského kraje, které v uplynulém roce nejaktivněji využívaly ve své výuce propojení formálního a neformálního vzdělávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám