Hlavní obsah

Vzácné šperky jsou nově k vidění ve výstavě Hedvábná cesta

Novinky, Michaela Mitáčková

Jedinečné historické předměty ze soukromé sbírky, které doposud nebyly nikde představeny, mohou lidé obdivovat od čtvrtka 9. března ve výstavě Hedvábná cesta v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Jedná se o cenné bronzové a zlaté prsteny a ozdobné bronzové přívěsky z 11. století.

Foto: archiv 14|15 BAŤOVA INSTITUTU

Vzácné prsteny jsou nově k vidění ve výstavě Hedvábná cesta.

Článek

Unikátní výstava nabízející spoustu historicky cenných předmětů, jako jsou například vzácné starověké nádoby, zbraně či autentické mincovní poklady, je nyní rozšířena o další cenné originály ze starověkých říší.

„Expozici tvoří předměty zapůjčené výhradně z nejkomplexnější a doposud neznámé soukromé sbírky zaměřené na problematiku Hedvábné cesty a dálkových kontaktů mezi civilizacemi Starého světa,“ uvedl autor výstavy PhDr. David Majer z Ostravského muzea.

„Tak jako velká část expozice jsou i tyto nově vystavované originály poprvé představeny veřejnosti právě na této výstavě,“ doplnila Hana Čubanová, kurátorka výstavy z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Návštěvníci mají jedinečnou možnost vidět pět cenných prstenů - tři bronzové a dva zlaté -  patřící neznámému vojevůdci či vojevůdcům ve službách sásánovských velkokrálů 5. a 6. století.

„Jedná se o zcela mimořádný soubor, jaký v našich zemích nemá žádnou paralelu. Vystavené šperky jsou unikátní dokonce v celosvětovém kontextu. Vojevůdcovských prstenů z konce starověku a raného středověku se totiž zachovalo velmi málo a marně bychom je hledali ve většině světových muzeí,“ zmínil autor výstavy.

Těšit se mohou také na tři ozdobné přívěsky z prostředí seldžuckých Turků z 11. století. „Ke zhotovení všech tří bronzových přívěsků byla použita starší, pravděpodobně pozdně sásánovská intaglia - negativní, pečetní řezby do drahých kamenů. Přívěsky tak plní tři navzájem provázané funkce. Jsou to současně ozdoby, pečetidla i ochranné amulety,“ doplnil PhDr. David Majer. 

V rámci výstavy jsou připraveny komentované prohlídky i doprovodný program pro školy. Pro velký úspěch přichystali pracovníci oddělení muzejní pedagogiky opět program, který je určen široké veřejnosti bez rozdílu věku, Za hedvábím a vůní koření. Uskuteční se o velikonočních prázdninách, tedy ve čtvrtek 13. dubna, v době od 10.00 a od 14.00 hodin.

Výstava bude v muzeu k vidění až do 23. dubna. Záštitu nad výstavou převzal hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.  

Reklama

Výběr článků

Načítám