Hlavní obsah

Vzácné bible budou k vidění v kutnohorské Knihtiskárně

Novinky, Miroslav Moravec

Bible. Kniha knih, nejvydávanější a nejčtenější kniha světa. Bible a knihtisk patří již stovky let neodmyslitelně k sobě. Proto budou v expozici Muzea Kutná Hora Knihtiskárna od 20. června do 23. června 2019 k vidění vzácné historické tisky biblí ze soukromé sbírky sběratele Vlastimila Brunclíka.

Foto: muzeumkutnahora.info

Článek

Běžná otevírací doba Knihtiskárny je denně od 9:30 hodin do 17:00 hodin. Během ní si mohou návštěvníci prohlédnout nejenom výstavu Knihy knih, ale současně navštívit stálou expozice historie knihtisku. A právě kvůli výstavě vzácných tisků bible bude provozní doba Knihtiskárny po celou dobu trvání unikátní výstavy prodloužena až do osmé hodiny večerní.

„Návštěvníci se v prodloužené otevírací době mohou seznámit se vzácnými originálními tisky bible hodně zblízka a podrobně, s některými z nich dokonce i mimo vitríny muzea. Sběratel Vlastimil Brunclík je osobně návštěvníkům představí, a to i s poutavým výkladem. Můžete se tak dozvědět nejenom něco o historii vzniku českých biblických překladů, ale i podrobnosti z práce starých mistrů tiskařů a knihařů, která kladla vysoké nároky na jejich vzdělání a um,” uvedl ředitel obecně prospěšné společnosti Muzeum Kutná Hora Robert Lukášek.

K vidění budou také krásné dřevořezy v Severinově (1529) a Melantrichově (1549) bibli. Návštěvníci uvidí také Bibli kralickou, kterou z původních biblických jazyků hebrejštiny, aramejštiny a řečtiny přeložili teologové Jednoty bratrské, dále faksimile Bible kutnohorské Martina z Tišnova a další dvě desítky exemplářů bible vytištěných v letech 1506 až 1857.

„Musím upozornit, že počet návštěvníků je omezen kapacitou expozice, proto zájemcům doporučujeme využít rezervační systém na webových stránkách www.muzeumkutnahora.info,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám