Hlavní obsah

Vzácné bernešky bělolící se objevily na Opavsku

Novinky, Jiří Šafránek

V pátek 27. prosince objevili ornitologové na štěrkovně u Dolního Benešova hejno bernešek bělolících. Jde o drobné severské husy, které k nám zalétají velmi vzácně v zimním období. Výskyt hejna 15 bernešek bělolících na Opavsku považují ornitologové za zcela výjimečný.

Foto: Jiří Šafránek

Berneška bělolící, neschopná letu na hladině štěrkovny.

Článek

Berneška bělolící je 58 až 70 cm a má rozpětí křídel 120 až 140 cm. Má černý krk s hrudí a převážně bílou hlavu s černým temenem a černým proužkem mezi zobákem a okem. Shora je šedá, černobíle vlnkovaná, břicho má bílé, ostře oddělené od černé hrudi.

Videa bernešky bělolící si můžete prohlédnout na videokanále MOS:

Hnízdí v tundře na pobřeží a na arktických ostrovech. Zimuje na pobřeží západní Evropy a výjimečně se zatoulají jednotliví ptáci nebo menší hejna i k nám do střední Evropy. Dosud největší u nás pozorované hejno mělo 20 kusů a bylo zjištěno v roce 2010 na Břeclavsku.

Letošní výskyt 15 bernešek bělolících ve Slezsku je výjimečný nejen svým počtem ale i místem. V Moravskoslezském kraji se bernešky objevují velmi vzácně, a to výhradně na rybnících v Poodří.

Výjimečný výskyt bernešek bělolících přitahuje pozornost ornitologů, ochranářů i pozorovatel ptáků. Na štěrkovnu u Dolního Benešova přijíždějí, aby je viděli na vlastní oči a aby si pořídili fotografii tohoto u nás vzácně se vyskytujícího druhu.

V neděli 29. prosince se zde byli na bernešky podívat i členové Moravského ornitologického spolku z Přerova. V té době byl ale u štěrkovny hon a jedna z bernešek se po průletu nad lovci oddělila z prolétajícího hejna a usedla na hladinu štěrkovny. Vzhledem k tomu, že není schopná letu, je velmi pravděpodobné, že byla postřelena některým z lovců a to i přesto, že bernešky není povoleno u nás lovit. Ornitologové doufají, že je postřelena pouze lehce a že přežije zásah nezodpovědného lovce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám