Hlavní obsah

Významného brněnského romanopisce Roberta Musila připomíná výstava

Novinky, Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna připravila v rámci cyklu Oči Brna, kterým připomíná významné osobnosti brněnské kultury, výstavu Robert Musil. Cizinec v Brně.

Foto: Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna

Článek

Praha má svého světového Franze Kafku, Brno má svého světového Roberta Musila (1880 - 1942). Praha o tom ví, Brno zatím nic netuší. Jednoho z největších romanopisců dvacátého století připomíná pouze jednoduchá deska v Jaselské ulici. A to je všechno. Proto je tato výstava.

Robert Musil se narodil v Klagenfurtu a zemřel v Ženevě, ale většinu života prožil v Brně. Reálku absolvoval v dnešní Husově ulici. Následovaly vojenské školy v Eisenstadtu a Hranicích na Moravě, Technická vojenská akademie ve Vídni, Vysoká škola technická v Brně a studium filozofie, logiky a experimentální psychologie v Berlíně.

V Brně bydlel nejprve v ulici Tivoli 29, později v Údolní 28 a nakonec v Augustinské (dnešní Jaselská) 10. Svoji profesní kariéru začal jako knihovník a skončil coby publicista, divadelní kritik a spisovatel na volné noze. Proslul též jako esejista a dramatik. Obdržel několik cen, například Uměleckou cenu města Vídně (1924) a byl členem řady organizací. Působil například ve Svazu na ochranu německých spisovatelů v Rakousku jako viceprezident a člen výboru.

Výstava se koná ve foyer v přízemí budovy MZK v Brně, Kounicova 65a. Je přístupná v době otevření knihovny do 28. ledna 2017, vstup je volný. Jako doprovodný program se uskuteční tři odborné přednášky, a to 6. prosince 2016 a 10. a 24. ledna 2017. Všechny se konají ve videokonferenční místnosti MZK ve 4. patře a začínají v 17.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám