Hlavní obsah

Významné osobnosti Ústeckého kraje hodnotily loňskou sezónu na zámku Duchcov

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa zámku v Duchcově uspořádala se svými partnery v roce 2012 řadu akcí. Některé z nich navazovaly na akce z dřívějška, některé byly programově nové a ty, jež se divácky osvědčily, budou jistě zopakovány i v roce 2013. Návštěvníci zámku se mají v letošní sezóně rozhodně na co těšit.

Foto: Marian Hochel

Státní zámek Duchcov

Článek

Jedním z těch, kteří přispěli k zatraktivnění programové nabídky duchcovského zámku, je i Petr Stolař z Divadla V Pytli, novodobý představitel Giacoma Casanovy. Jak se sžil s rolí světově proslulého svůdníka a dobrodruha, jenž prožil na zámku Duchcov u hraběte Valdštejna posledních třináct let svého života coby knihovník a společník?

„Podle mého soudu se nic neděje náhodou a věci a lidé, jež se potkat mají, se i potkají. Nejinak je tomu v životním příběhu Casanovy i zámku Duchcov. Věhlas a noblesa mládí – plný věk střední – a zdánlivé zapomnění a nepochopení v etapě poslední. Zdánlivé! A tak stejně jako Casanovu uznání jeho společenského přínosu potkává až dávno po konci jeho ‚aktivní životní pouti’, tuším, že i impozantní stavba ‚Perly Duchcova’ k svému znovuvzkříšení teprve dojde.“

Na otázku, zdali má Petr Stolař vlastní zážitek ze sezóny 2012, spojený se zámkem Duchcov, na který rád vzpomíná, herec odpověděl: „Jedním z nejsilnějších zážitků (a že jich bylo - každou druhou neděli se přenést do kůže Casanovy a hodinku po hodince prožívat spolu s návštěvníky nástrahy a příkoří dávného zámeckého personálu) byla prohlídka, kterou zaplnili dospělí chovanci jednoho ústavu. Od prvních chvil bylo jasné, že neprahnou po historických reáliích, ale po zážitku. A tak jsme se doslova jako malé děti vžili a vtělili do svých postav, a prožili tak neskutečně silnou interakci plnou vřelých rad a ponaučení ze strany návštěvníků. Úžasné byly i chvíle bez diváků, ať už se jen tak ploužíte chodbou s lucernou, nebo se v prázdných zahradách podzimního odpoledne procházíte pro záznam kamery, která sbírá záběry pro právě se rodící hraný dokument o posledních dnech Casanovy v Duchcově.“

Obdobně vzpomíná na chvíle strávené na duchcovském zámku i Milan Kaňák, dirigent opery Rusalka ze Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem.

„Jakékoliv odkazy do minulých časů mne oslovují, nechávám se jimi prostupovat, vnímat – dalo by se to snad tak říci – určitý časový most. Každé historické místo má v sobě ukryto více či méně dávných energií. Duchcovský genius loci na mě od prvního okamžiku působil velmi silně. A doslova na každém kroku – v nádherné zahradě stejně jako na zámeckých chodbách nebo v komnatách. Nechal jsem se vším unášet, přestože moje návštěva v dubnu 2012 byla pracovní. Energie Giacoma Casanovy, ale i mnoha hudebních i divadelních produkcí dávných dob zdejšího genia loci výrazně posilují. Jsem proto velmi rád, že se podařilo zrealizovat duchcovský zámecký letní open air průřez jednou z našich nejnárodnějších oper – Dvořákovou Rusalkou. Vše se spojilo - síla místa i jeho historie s interpretací Dvořákovy hudby; onen první zářijový večer se nedá zapomenout. Rozhodně v roce 2012 patřil k mým nejsilnějším. Přeji duchcovskému zámku, aby stejně silné pocity měl každý jeho návštěvník, a nemusí být zrovna interpretem," dodal Milan Kaňák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám