Hlavní obsah

Výzkumné centrum FORTECH zaujalo dutou hřídelí z ultra-vysokopevné oceli

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým Výzkumného centra tvářecích technologií FORTECH pod vedením Bohuslava Maška získal zlatou medaili na 56. mezinárodním strojírenském veletrhu, který se koná ve dnech 29. září – 3. října v Brně.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Porotu zaujala dutá hřídel z ultra-vysokopevné oceli.

Článek

Porotu zaujala jeho dutá hřídel z ultra-vysokopevné oceli. Výzkumné centrum FORTECH, které je součástí Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni, na ní spolupracovalo s Fraunhoferovým institutem IWU pro obráběcí a tvářecí stroje v Chemnitz.

Odborná porota výrobek ocenila v soutěži Zlatá medaile MSV 2014 v kategorii Nejlepší inovační exponát vzniklý ve smluvní spolupráci firem s výzkumnou organizací.

Dutá hřídel z ultra-vysokopevné oceli byla vyrobena nafouknutím ve formě při teplotách kolem 900 °C vnitřním přetlakem plynu 800 barů. Při styku s formou provedli výzkumníci řízené chlazení oceli tak, aby vznikl tvarově složitý výrobek, a poté řízené tepelné zpracování tak, aby vznikl výrobek s výjimečnými mechanickými vlastnostmi.

Celá technologie byla od základního výzkumu až po realizaci výsledného produktu vyvinuta v České republice a je chráněna českým patentem, jehož vlastníkem je Západočeská univerzita. Schválen je už také americký patent, nyní se čeká na vydání patentové listiny.

„Zvolením uvedené technologie dojde jednak k úspoře materiálu, protože výrobek je celkově lehčí, jednak k úspoře energie – na urychlení a brzdění těchto součástí jsou menší nároky vzhledem k nižšímu setrvačnému momentu. Tímto postupem jsme schopni dosáhnout excelentních vlastností materiálu a jeho mimořádné pevnosti, která přesahuje dva tisíce megapascalů,” vysvětlil Ctibor Štádler z týmu prof. Maška, složeného z výzkumníků a studentů doktorských studijních programů Fakulty strojní ZČU.

Výrobek je zatím naprostou novinkou, jeho potenciální využití v praxi je ale široké – jednou z možných oblastí jsou například pohonné systémy v automobilovém průmyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám