Hlavní obsah

Výtvarník Pavel Oparty dokončuje cyklus Světice a vedle toho chystá retrospektivní výstavu

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Retrospektivu, ale i nejnovější ukázky své tvorby chce letos představit ostravský výtvarník, portrétista a fotograf Pavel Oparty. Zajímavý je i jeho cyklus Světice, který právě dokončuje. Jeho umělecké aktivity jsou však podstatně širší, což dokazuje i tento rozhovor.

Foto: archiv autora

Pavel Oparty při předávání obrazu německé zpěvačce Sandře.

Článek

Připravil jste nový cyklus Světice. O čem tento cyklus je?

Kolekce s názvem Světice zahrnuje obrazy několika známých žen v čele s Lídou Baarovou, doplněné Jiřinou Švorcovou a Ivetou Bartošovou. Mým hlavním záměrem bylo především poukázat na osudy žen, které v jednu dobu byly národem milované a posléze zatracované. Je velmi jednoduché odsoudit člověka na základě nepodložených faktů a zároveň si vytvářet negativní obraz o lidech, které neznáme osobně a neprošli jsme si jejich životní cestou.

V současné době pracuji na posledním obraze, portrétu Adiny Mandlové, která tento cyklus uzavře spolu s bonusem této sbírky - jediným mužem Vlastou Burianem. Ten měl ostatně podobný příběh jak zmiňované dámy.

Není to tak dávno, co jste věnoval obraz vaší oblíbené ikoně - zpěvačce Sandře. Jaká byla její reakce?

Setkání s německou zpěvačkou Sandrou jsem si splnil můj dětský sen. Bylo mi obrovskou cti jí předávat můj obraz a její reakce předčila má očekávání Roky obdivuji její hudbu - a teď jsme si vyměnili role, když ona vzdala hold mojí malbě. Po americké zpěvačce Taylor Dayne a dalších jsem získal opět nádhernou zpětnou vazbu na mou práci. Přesně tyto momenty člověku dodávají nezbytnou energii a motivaci pro další tvorbu.

Je pravda, že chystáte pro příští rok kalendář?

Už v roce 2017 jsem poprvé oficiálně vypustil kalendář mých grafik, které znázorňují jednotlivá znamení zvěrokruhu v mém pojetí. Vzhledem k tomu, že se jednalo o první vlaštovku v této oblasti, šlo o limitovanou verzi. Pevně ale věřím, že můj příští kalendář se dostane k více lidem. Koncept bude podobný, i když dojde k jistým změnám, ale to se nechte překvapit.

Co nového vás čeká v nejbližší době? Co chystáte a plánujete?

Samozřejmě nejdůležitější v tomto roce je prezentace mých obrazů pro širokou veřejnost formou několika exhibic. Výstava pro tento rok nese název 15, což znamená délku doby od vytvoření mého prvního obrazu s názvem Secret land. Kolekce bude mapovat nejen mých předešlých patnáct let, ale objeví se i poslední tvorba. Kromě malby obrazu vytvářím nové grafiky i fotografie.

Je pravda, že spolupracujete s Missis Models a působíte i jako lektor arterapie?

Je to tak. Už třetím rokem spolupracuji s organizací Missis models, která každý rok vyhlašuje klání o nejsympatičtější ženu ve věkové kategorii 35 +. Zde působím jako porotce, příležitostný fotograf, ale hlavně malíř, jehož obrazy se během finálových večerů MM draží v aukci a konečná částka je určená pro hospic Strom života.

Kromě toho jsem zde začal nově působit jako občasný lektor arteterapie. Princip je založen na vnímání hudby, při které se posluchači snaží přenést své pocity na papír či jiná média, přičemž následně dochází k hromadné konzultaci a rozboru jejích díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám