Hlavní obsah

Výtvarnice Jarmila Haldová představuje v Dobrušce české panovníky

Novinky, Dana Ehlová

Galerie v galerii. Tak by daly nyní nazvat prostory Lapidária Městského úřadu v Dobrušce. A důvod? Sedloňovská výtvarnice Jarmila Haldová zde představuje unikátní soubor 106 vládců a vládkyň českého státu i jejich životních partnerů, kteří postupně usedali na český trůn.

Foto: Dana Ehlová

Jarmila Haldová a starosta Dobrušky Petr Tojnar

Článek

Jedná se o deskové dřevěné řezbované obrazy, opatřené bohatou polychromií. Důležitou informací je, že další čtyři desky – Král Leopold a jeho tři manželky má sedloňovská výtvarnice v současné době rozpracovány. Pak už jich zbývá „jen“ dvaadvacet.

Podíváte-li se na tyto reliéfy českých panovníků a jejich manželek, bude vám před očima plynout bohatá historie našeho státu, příběhy ze životů českých vladařů od knížete Bořivoje až po krále Ferdinanda IV. Aby tomu tak mohlo být, aby mohl takový soubor vzniknout, věnovala Jarmila Haldová dlouhé hodiny studiu historických pramenů o každém panovníkovi. Teprve pak vzala do ruky dláto a začala tvořit.

Slavnostní vernisáž této unikátní výstavy se uskutečnila ve čtvrtek 7. června. Jarmilu Haldovou a její početnou panovnickou družinu představil Josef Ježek, bývalý poslanec Poslanecké sněmovny, který předpoklady pro vznik takto výjimečného souboru zdůvodnil takto: „Talent je důležitý, ale nepostačí. Musíte zvládnout řemeslo, mít trpělivost, nápaditost, musíte se opírat o historické prameny, musíte být pilný a musíte mít ještě jednu důležitou vlastnost. Musíte mít pokoru. Jen z pokory se rodí skutečné umění.“  Zároveň vyjádřil také radost nad tím, že Jarmila Haldová, velice skromná umělkyně, žije a tvoří právě v tomto regionu, v údolí pod obcí Sedloňov zaklíněném v Orlických horách.

A poté už zvedl číši vína starosta města Petr Tojnar, aby výstavu oficiálně zahájil a poděkoval Jarmile Haldové za to, že své reliéfní obrazy opět po několika letech představuje právě v Dobrušce.            

Sama výtvarnice zdůraznila, že má radost, když její výstavu navštěvují nejen milovníci historie a výtvarného umění, ale především děti školou povinné. I proto patří k této unikátní galerii českých vladařů katalog, v němž je každé postavě, která se pod jejíma rukama už narodila, věnován odstavec o omezeném počtu řádků - jeho konečná podoba stojí Jarmilu Haldovou, jak s úsměvem podotkla, téměř stejné úsilí jako vznik krásného reliéfu.        

Reklama

Výběr článků

Načítám