Hlavní obsah

Výtěžek z benefičního koncertu ve Velkých Pavlovicích pomůže dětem

Novinky, Zita Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekocentrum Trkmanka Velké Pavlovice ve spolupráci s Dámským klubem pořádá v sobotu 6. prosince v 18 hodin první adventní benefiční koncert s hobojistou Vilémem Veverkou a Českými komorními sólisty. Výtěžek z koncertu bude věnován dětem z Dětského domova ve Štítech.

Foto: Zita Dvořáková

Pozvánka na koncert

Článek

Jeden z nejrespektovanějších českých hobojistů Vilém Veverka vystoupí spolu se sdružením Čeští komorní sólisté při příležitosti prvního benefičního koncertu pořádaného v adventní čas v sobotu 6. prosince v 18 hodin v Sokolovně ve Velkých Pavlovicích. 

Do programu byly zařazeny skladby G. P. Telemanna, W. A. Mozarta, A. Vivaldiho, A. Corelliho a A. Marcella.

Výtěžek akce bude na závěr koncertu předán zástupci Dětského domova ve Štítech. Dětský domov rodinného typu najdete v okrese Šumperk, na rozhraní Čech, Moravy a Polska v klidném prostředí Orlických hor, v městečku, které má zhruba 2500 obyvatel. Má kapacitu 24 dětí ve věku od 3 do 18 let.

Vilém Veverka absolvoval Pražskou konzervatoř u Františka Xavera Thuriho a Akademii múzických umění v Praze u Liběny Séquardtové, navštěvoval kurzy významného francouzského hobojisty Jean-Louis Capezzaliho. Zásadní impuls v jeho uměleckém rozvoji však přineslo účinkování v Gustav Mahler Jugendorchester a následné studium u předního německého hobojisty Dominika Wollenwebera na Hochschule für Musik Hanns Eisler v Berlíně. 

Na ně navázal dvouletým účinkováním v Berlínské filharmonii. Nastoupená cesta vyvrcholila vítězstvím v jedné z nejprestižnějších soutěží – Sony Music Foundation, Tokyo. Nedávno mu vyšlo i album s kompletním provedením Telemannova cyklu Dvanácti fantazií a kompletní cyklus Metamorfóz podle Ovidia od Benjamina Brittena. Album získalo řadu skvělých recenzí doma i v zahraničí.  

Čeští komorní sólisté mají za sebou už více než čtyři desetiletí bohaté a úspěšné umělecké činnosti. Sdružení vynikajících instrumentalistů a zkušených komorních hráčů navázalo v roce 1963 na působení svého bezprostředního předchůdce, souboru Collegium musicum brunense, a zahájilo s uměleckým vedoucím Miroslavem Matyášem, soustavnou a mnohostrannou činnost pod svým dnešním názvem. Soubor letos slaví 50. výročí činnosti.

S tímto komorním orchestrem spolupracuje V. Veverka od roku 2007. Podnikli společně dvě tourné napříč Jižní Amerikou, vystoupili opakovaně v Peru, Brazílii, Argentině a Chile. Dále společně realizovali koncerty na festivalech v západní Evropě - v Rakousku, Německu, Belgii, Nizozemsku a ve Španělsku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám