Hlavní obsah

Výstup na Jizeru, druhý nejvyšší vrch Jizerských hor, je ideální začít na Smědavě

Novinky, Bohumil Žďárský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hora Jizera se nachází v centrální části Jizerských hor a je velmi dobře přístupná z červené turistické značky mezi Smědavou a křižovatkou cest Na Knejpě. Pod jejím úpatím vedou trasy pro pěší, kolové a běžkařské túry. Vede zde i trasa slavné Jizerské 50, přes Knejpu na Jizerku a přes Smědavu zpět.

Článek

Pokud zvolíte pěší tůru a nasledný výstup na vrchol, je ideálním nástupištěm Smědava (847 m n. m.), která je přístupná autem na parkoviště u Chaty Smědava nebo o víkendu autobusem Frýdlant v Čechách - Smědava, s přívěsem pro kola a v zimě pro běžky.

Začíná se na červené v mírném stoupání a po 2 km se míjí Pavlínova louka, kde je odbočka doprava po žluté na Polední kameny a Frýdlantské cimbuří. Během cesty je po pravé ruce hluboké údolí, kterým protéká řeka Bílá Smědá s četnými vodopády a v horní části u Pavlínovu louky zurčí přes balvanité koryto. Vlevo se postupně začínají objevovat vrcholové skály Jizery. Po dalších 500 m se přijde ke směrníku Pod Jizerou (968 m n. m.) a po turistické žluté značce začíná 1,5 km výstup na vrchol Jizery s převýšením 154 m.

V první části se stoupá po úzké, travnaté stezce posázené nízkými kameny a výstup je velmi příjemný. S přibývající výškou se na severní straně začíná objevovat obrys Smědavské hory (1084 m n. m.) a nalevo od ní Polední kameny (1007 m n. m.). Západním směrem se objevuje Holubník (1071 m n. m.), Ptačí kupy (1013 m n. m.) a Ořešník (800 m n. m.) nad Hejnicemi.

Postupně se naplňuje stezka většími oblými balvany, až se zhruba 300 m před vrcholem ztrácí pod sutí velkých balvanů se značenou žlutou značkou. Nízkým smrkovým porostem se spoustou suchých, ošlehaných smrkových kmenů začíná prosvítat vrcholový obzor a objevují se dvě vrcholové skály.

Je tu vrchol Jizery s nadmořskou výškou 1122 m se spoustou dalších menších skalisek. Vrcholová skála s křížem je přístupná pomocí žebříků a po výstupu na ni se objeví celé panorama Jizerských hor, se všemi tisícovkami (je jich 13), jsou vidět Krkonoše, Černostudniční hřeben a Ještědský hřeben. Při dobré viditelnosti i Ralsko s Bezdězem. Na jižní straně se zrcadlí přehrada Souš a za ní je vidět Tanvaldský Špičák.

Sestupem dolů stejnou trasou až na Smědavu končí kouzelný zážitek, který se dá zvládnout za dvě a půl hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám