Hlavní obsah

Výstavy upozorňují na nadměrné používání palmového oleje

Novinky, Jiří Smutný

Koalice proti palmovému oleji a Zoo Brno pořádají ve Středisku ekologické výchovy Hlídka v Brně výstavu fotografií z indonéského ostrova Sumatry „Na čem se smaží Indonésie“ a výstavu obrázků Lucie Barošové „Cesta palmového oleje“.

Foto: Jiří Smutný

Informační centrum SEV Hlídka

Článek

Cílem akce je upozornit veřejnost na důsledky nadměrného používání palmového oleje. Podle členky Koalice proti palmovému oleji Zuzany Galle dochází ke kácení původních tropických lesů a k výsadbě rozlehlých palmových plantáží. Ty jsou pak intenzivně využívány 25 až 30 let. Za tu dobu se půda vyčerpá, výrobci palmového oleje bezcenný pozemek opustí a založí jinou plantáž na jiném místě, kde opět ubude kus lesa. O zničené území se už nikdo nepostará.

Důsledkem kontinuální likvidace pestrého tropického lesa a zakládání monokulturních zelených ploch vymírají nebo jsou zásadně ohroženi původní obyvatelé, jako orangutani, tygři, nosorožci, sloni nebo levharti.

Podle ekologů může pomoci každý tím, že omezí nákup a spotřebu výrobků, obsahující palmový olej. Zatím je Evropská unie třetím největším odběratelem tohoto oleje na světě a průměrný Čech ho zkonzumuje za rok 3 až 4 kilogramy.

Výstavy fotografií i obrázků budou přístupné do 30. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám