Hlavní obsah

Výstavu plnou emocí představí na zámku v Dobříši

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajiny, zákoutí měst, portréty, figurální malba. Jako soubor olejů, které vznikají malbou na černé plátno, to vše uvidí návštěvníci zámku Dobříš od soboty 23. června. Výstava s názvem Svět a světlo v místní Galerii JCM zahrnuje obrazy malíře Alexandra Iljuščenka, který si říká Ilko.

Foto: Jindra Špačková

Abstraktní obraz Můj život je lákadlem výstavy na zámku Dobříš

Článek

„Hlavní charakteristikou malíře Ilka je světlo v různých kvalitách a formách, které dokáže do svých obrazů vetknout naprosto přirozeným způsobem. Toto světlo vnáší do obrazů život a současně i symboliku malířova chápání světa-jeho víry v lásku,“ vysvětlila název výstavy její kurátorka Jindra Špačková.

Podle jejích slov můžeme autorův styl zařadit do novoromantismu s prvky symbolismu a impresionismu. Své pocity vyjadřuje malíř na obrazech zejména prostřednictvím krajinné malby. „Tematika krajiny je Ilkovi nejvlastnější, proto mezi jeho obrazy najdete především českou krajinu v její nejbarevnější fázi roku,“ říká Špačková.

Na malbách najde návštěvník ale i široké spektrum dalších témat, blízké jsou malíři například také filozofické náměty. „Jelikož je Ilko člověk hluboce věřící, i tato skutečnost se promítá do jeho tvorby,“ podotýká kurátorka výstavy.

A jaký obraz je podle organizátorky největším „lákadlem“ pro návštěvníky výstavy? „Obraz, který vždy přitáhne pozornost, nese název Můj život. Je to abstraktní obraz se silnou symbolikou s rozehranou širokou paletou barev a motýlem. Je na něm krev, rána, slzy radosti i smutku, všechny emoce prožité a vyjádřené barvami v lehce vlnitém terénu. Motýl tomu všemu dává lehkost a nadhled,“ popsala atraktivní malbu Špačková.

Výstavu Svět a světlo uvidí návštěvník Galerie JCM na zámku Dobříš od 23. června do 21. července. Zahajovací vernisáž pro veřejnost se koná v pátek 22. června od 19 hodin. Během slavnostního večera vystoupí v Galerii JCM smyčcový soubor Melody Trio.

O autorovi výstavy

Alexandr Iljuščenko neboli Ilko je současný klasik v (zejména impresionistické) malbě. Pochází z Běloruska, ale již přes třicet let žije v České republice. Vystudoval operní zpěv, avšak již od dětství se ve své tvorbě soustředí výhradně na malbu. Ilko žil několik let v Příbrami a také proto v současnosti vystavuje na zámku Dobříš, jenž je jeho srdci blízký.

V Galerii JCM se návštěvník setká s obrazy, které byly vystaveny v roce 2011 v kostele sv. Anny v Jablonci nad Nisou, v lednu 2012 v Galerii Flora, v květnu 2012 v Komerční bance na Palmovce a na mnoha dalších místech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám