Hlavní obsah

Výstavu perokreseb, fotografií a básní v podbořanském muzeu zakončí dernisáž

Novinky, Lucie Bartoš

Učitelka Eva Fošenbauerová žije v Podbořanech necelé dva roky - za tu dobu se zvládla do společenského dění aktivně zapojit. Kromě občasného psaní do novin nebo besedování s dětmi, kterým představuje své knihy, stihla připravit druhou veřejnou prezentaci svých děl - perokreseb, fotografií a veršů.

Foto: Lucie Bartoš

Eva Fošenbauerová v rozhovoru s návštěvnicí své výstavy.

Článek

V muzeu v Podbořanech je můžete v sobotu 30. listopadu vidět naposledy v rámci dernisáže, tedy slavnostního zakončení výstavy. Program bude zahájen ve 14 hodin.

Expozici Nebe nad hlavou připravila autorka společně s dalšími dvěma umělci – je jimi pár Jiří a Eva Šámalovi. „Protože píšu básničky a ráda přednáším, určitě zde ode mne lidé něco opět uslyší. Jiří hraje na hudební nástroj hangdrum, takže je na co se těšit,“ zmínila Eva Fošenbauerová, která s hudebníkem spolupracovala už mnohokrát.

Přestože na stěnách visí i její starší obrázky, doplnila je také o novější tvorbu ze své nové domoviny – přímo z Podbořanska tak spatříte například motýly na vrchu Rubín. Námětově jde o přírodu, ale i zajímavé stavby, kupříkladu i rozhledny. Nechybí ta Schillerova z obce Kryry nedaleko Podbořan. Místní poznají i románský kostel z Vroutku nebo sakrální památku Kristus na kříži z Chyše, kde tamní zámek je znám tím, že na něm pobýval a psal Karel Čapek..

Protože ráda cestuje, jsou pořízené snímky i ze vzdálenějších míst, třeba z Mariánských Lázní, Klínovce, Bečvy nad Teplou, ale i z jižních Čech, Příbrami a dalších. Barevné snímky jsou protikladem k perokresbám, které působí minimalisticky, a to nejen díky černobílému provedení, ale i použité technice.

Některé obrazy mají verše napsané z rubové strany, třeba báseň Čekání na Malého prince vymyslela prý už v 16 letech během studií. „Malého prince jsem měla vždycky ráda, napsala jsem k němu básničku a dodatečně jsem k ní vytvořila i perokresbu,“ prozradila.

Eva Fošenbauerová absolvovala gymnázium ve Slaném, následovala pedagogická fakulta v Praze. Celý život působila jako učitelka, nyní je asistentkou v mateřské škole. Ráda o své tvorbě vypráví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám