Hlavní obsah

Výstavba nové kanalizace v okrajových částech Havířova jde do finále

Novinky, Milan Haluška

Historicky největší investiční akce Havířova, která bude znamenat pro obyvatele v okrajových částech města zkvalitnění jejich bydlení, jde do finále. Město se blíží závěru výstavby kanalizace v Dolní a Prostřední Suché, v Bludovicích a v části Dolní Datyně.

Foto: Město Havířov

Ilustrační foto

Článek

Z celkové délky hlavní kanalizace v Prostřední Suché 6,3 kilometry je dosud realizováno 5,899 kilometru hlavních kanalizačních stok a více než kilometr kanalizačních přípojek. V části Bludovice stavbaři zrealizovali 4,987 kilometru kanalizace z plánovaných 6,22 kilometru. V Dolních Datyních mají postaveno 10,45 kilometru kanalizačních stok z plánované délky 10,89 kilometru.

Nejdelší kanalizace se staví v Dolní Suché. Z celkové délky 12,49 kilometru stavbaři zrealizovali 12 kilometrů. Komunikace dotčené výstavbou kanalizace dostávají postupně nový asfaltový povrch.

Připojují se první uživatelé

Celkem by do letošního podzimu mělo vzniknout okolo tisíce kanalizačních přípojek. K jejich realizaci poskytuje havířovský magistrát bezúročné půjčky, které mohou lidé využít k nákupu materiálu souvisejícího s výstavbou přípojky ke kanalizaci.

"Zatím o půjčku požádalo čtyřiadvacet žadatelů," informovala Pavlína Demčáková z havířovského magistrátu, která žádosti o půjčky administruje. Celkový objem peněz dosavadních žadatelů je 1 137 000 korun. Lidé si mohou požádat o dvacet, padesát a více tisíc korun s dobou splatnosti od roku a půl do pěti let.

Novou kanalizaci budou provozovat Technické služby města Havířova, které také přijímají žádosti obyvatel o možnost připojit se ke kanalizaci. "Lidé teď začínají více se smlouvami chodit, i když největší nápor teprve očekáváme," uvedla Šárka Pětvaldská z technických služeb. 

Reklama

Výběr článků

Načítám