Hlavní obsah

Výstava Zmatené peníze prozradí, čím platili naši předci za časů válek a finančních krizí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí otevřelo od 25. února do 15. května putovní numizmatickou výstavu zapůjčenou Regionálním muzeem v Litomyšli a doplněnou četnými interaktivními prvky a řadou zajímavých her pro malé i velké.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ukázka nouzové německé bankovky s historickým námětem obléhání města Jülich.

Článek

Výstava v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí, která je zároveň v podtextu připomínkou stoletého výročí první světové války, je ukázkou platidel vypovídajících o zmatcích ve financích zúčastněných států v této válce.

Na panelech je představeno na 250 papírových platidel z let 1803 až 1924. Zastoupeny jsou především peníze z Německa, dále z Rakousko-Uherska, Československa, Polska, Ruska, Itálie, Francie, Černé Hory a Rumunska.

Jedná se většinou o nouzové peníze označované jako "nouzovky" z období první světové války a těsně po ní. V dobách válek a ekonomických krizí lidé schovávali peníze z drahých kovů, stříbra a zlata, a nevraceli je do oběhu. Proto byly raženy mince z mědi a levnějších kovů, později se vlády snažily řešit dluhy vydáváním peněz z papíru. Tyto nouzovky (některé i dražší z kůže) měly sloužit k pozdější výměně za normální měnu.

Úvodní panely tak dokládají obrazy z německých regionálních dějin až po dobu bankrotů po první světové válce s praktickou ukázkou, kdy na začátku tzv. hyperinflace stál chleba necelou jednu marku a v roce 1923 již 201 miliard marek. Důsledkem bylo, že se muselo chodit nakupovat s nůšemi plnými peněz.

Na nouzových platidlech jsou zobrazena nejrůznější témata z historie (na německých bankovkách lze najít i českou stopu husitských "spanilých" jízd), z hospodářství v době krizí (na praktické ukázce je možné si vyzkoušet, jak se chodilo v dřevákách, které se běžně nosily i u nás). Na toto oběživo se dostaly i postavy z umění, pověstí (vyobrazení Krakonoše v rozličných podobách), komiksů, humoru i místní zajímavosti.

Cílem výstavy je navíc upoutat pozornost a poskytnout zábavu i návštěvníkům bez zvláštní záliby v numismatice. Za tím účelem je připraven na vyzkoušení kostým minnesängera a focení s hlavou v bankovce. Dále to je velký počet nejrůznějších her.

Přes oba výstavní sály je vedena společenská hra Vojíne, nezlob se! Hráči se střídají v házení kostkou a procházejí bitvami první světové války na způsob hry Člověče, nezlob se. V závěru mohou obhájit vítězství Dohody nebo změnit běh dějin.

Další originální stolní deskovou společenskou hrou je Jak se stát keťasem z prostředí zázemí první světové války a černého trhu. Hra je určena pro 2 až 6 hráčů ve věku od 6 do 99 let.

U dalších stolků lze vyzkoušet historické karetní hry, a to Karnöffel z počátku 15. století a Šestašedesát, která vznikla podle legendy z roku 1652. Zajímavá je i nabídka šachů pro čtyři hráče, která je pravděpodobně nejstarší variantou pocházející z Indie z doby kolem 15. století.

Na větší účastníky čekají magnetické tabule se skládačkou Der Tannhäuser a příběhu Jak se dobrý skutek vyplatí.

Dalším úkolem je přiřadit správné měny k jednotlivým zemím a poslepu určit materiál platidla (plátno, lastura, jantar, kožešina, měď a papír).

Na závěr získaných zkušeností z tvorby platidel čeká na hráče výtvarný koutek s předtištěnými polotovary bankovek, pastelkami a tiskátky s nabídkou Vytvoř si vlastní měnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám