Hlavní obsah

Výstava žáby, žabky, žabičky… a pulci

Novinky, Štěpánka Friedrichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V týdnu od 24. do 30. dubna proběhla na Stanice přírodovědců DDM hl. m. Prahy výstava Žáby, žabky, žabičky… a pulci. K vidění byla spousta žabích druhů a zajímavostí ze života žab.

Foto: Štěpánka Friedrichová
Článek

Četnými návštěvníky výstavy byly i třídy prvního stupně základních škol. Děti si vyslechly velmi zajímavý výklad týkající se různých druhů biotopů, které žáby obývají, potravy, kterou se živí, rozmnožování či anatomie žab. Na konci výkladu si pak vyplnily malý kvíz.

Zajímavý vývoj žab byl k vidění nejen na informačních tabulích, některé vystavované druhy byly prezentovány od vajíček přes různá vývojová stádia pulců až po mladé žabky a dospělé jedince. Zvířata byla na výstavě tradičně představena v biotopových nádržích.

Největším letošním hitem byly pralesničky. A to odchované pralesničky rajské, krásně zbarvené pralesničky harlekýn či pralesničky azurové. Na výstavě byl i jeden exemplář pralesničky strašné, nejjedovatější žáby vůbec. Její jed dokáže v přírodě zabít až deset lidí. Pokud ji ale chováte doma, ztrácí svoji jedovatost kvůli druhu potravy a její jed už není tak smrtelně jedovatý. Dále si návštěvníci mohli prohlédnout drsnokožky kornaté, rosničky včelí a mnohá jiná překvapení.

Na výstavě byly předváděny výhradně cizokrajné druhy žab, které doma chovají buď přímo zaměstnanci Stanice přírodovědců, nebo si některé zapůjčili od známých chovatelů.

Přesto naše domácí žáby nezůstaly opomenuty, byly představeny fotografickou formou na stěnách výstavního sálu. Nejvíce asi návštěvníky přilákaly fotografie skokana ostronosého, jehož barva je v době rozmnožování krásně modrá (toto zbarvení je ale pouze dočasné). Dále byly vystaveny fotografie kuňky žlutobřiché, rosničky zelené či nejohroženější české žáby – ropuchy krátkonohé.

Součástí výstavy byla i chovatelská poradna a prodej odchovů terarijních zvířat a rostlin.

V případě, že jste na Stanici přírodovědců zavítali v neděli, měli jste možnost navštívit nejen Výstavu žab, ale zúčastnit se i sletu malých čarodějnic s čarodějnou školou. Na programu byly čarodějné a alchymistické dílničky s pokusy, bylinkové lektvary a samozřejmě opékání vlastních donesených buřtů.

Pokud jste letos výstavu žab nestihli, nezoufejte. Stanice přírodovědců DDM hl. m. Prahy, Drtinova 1a, Praha 5 připravuje každý rok na jaře zajímavé výstavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám