Hlavní obsah

Výstava věnovaná pěstounům byla zahájena na Krajském úřadě Plzeňského kraje

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 19. listopadu byla na Krajském úřadě Plzeňského kraje zahájena výstava velkoformátových fotografií, která představuje pěstouny ve svých občanských profesích.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Ve čtvrtek 19. listopadu byla na Krajském úřadě Plzeňského kraje zahájena výstava velkoformátových fotografií skutečných pěstounů

Článek

Výstava "Já pěstoun" ukazuje široké veřejnosti na 10 velkoformátových fotografiích skutečné pěstouny, kteří se zde představují ve svých občanských profesích, se kterými bychom pěstounskou péči možná mnohdy ani nespojovali - hasič, svářeč, bankovní úřednice aj. Fotografie jsou doplněny jejich životním příběhem a především motivy, které je k pěstounství vedly.

„Plzeňský kraj tak veřejnosti představuje ty, kteří pomáhají dětem prožít šťastné dětství a snaží se ukázat, že pěstounství má smysl,” uvedl při slavnostním zahájení hejtman Václav Šlajs.

„Touto výstavou chceme zbourat mýty o pěstounské péči,” dodala ředitelka Nadačního fondu J Marie Oktábcová. Právě ve spolupráci s Nadačním fondem J je zahajovaná výstava pořádána.

Bohužel, ne každé dítě může prožít šťastné dětství a dospívání ve funkční rodině. V takovém případě je jedním z nabízených řešení právě pěstounská péče. Zákon o sociálně-právní ochraně dětí svěřuje zásadní díl při zprostředkování pěstounské péče krajským úřadům.

Plzeňský kraj se však dlouhodobě potýká s nedostatečným zájmem svých občanů o pěstounství, o to stát se kvalitním pěstounem. Proto se kraj snaží mezi veřejností propagovat tuto náročnou a pro společnost mimořádně přínosnou činnost. Vyrůstat v rodině, i když ne vlastní, patří mezi základní práva dětí.

Plzeňský kraj spolupracuje a podporuje nestátní subjekty vykonávající sociálně-právní ochranu dětí. Pro náhradní rodiče pořádá pravidelné "Dny otevřených dveří" nebo dvakrát až třikrát ročně víkendová setkání s pěstounskými rodinami z kraje, kterého se vždy účastní kolem 25 dětí a jejich pěstounů.

Poslední takové setkání se konalo letos v září. Rodiny navštívily Koněpruské jeskyně a Karlštejn. Pro letošní rok byla z rozpočtu kraje na tato setkání vyčleněna částka 100 tisíc korun, pro rok 2015 krajský rozpočet počítá s částkou 150 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám