Hlavní obsah

Výstava Velikonoce – svátky jara přibližuje staročeské velikonoční tradice ve východních Čechách

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 18. až 20. března, tedy celý předvelikonoční víkend, se v areálu výstaviště v Častolovicích na Rychnovsku koná výstava Velikonoce – svátky jara, která návštěvníků přibližuje staročeské velikonoční tradice a zvyklosti ve východních Čechách se symboly těchto svátků.

Foto: Hana Růžičková

Ve dnech 18. až 20. března se v areálu výstaviště v Častolovicích na Rychnovsku koná výstava Velikonoce – svátky jara.

Článek

Na téměř 2500 m² si milovníci svátků jara přijdou díky organizátorům z místní organizace zahrádkářů na své. Oku jistě lahodí například velká kolekce jarních květin – cibulovin v bohatých oranžeriích se sklem a ozdobnou či užitkovou keramikou.

Zajímavostí letošního ročníku výstavy Velikonoce - svátky jara v Častolovicích je představení staročeských řemesel - práce na starém hrnčířském kruhu s nožním pohonem a výrobou různých hliněných nádob a předmětů, paličkování vamberecké krajky, vyšívání ubrusů a prostírání, háčkování a výroba krásného patchworku, malování, tepání a zdobení kraslic, výroba předmětů z dřevité vaty a z papíru, foukání skleněných figurek a ozdob, výrobky z proutí, rákosu, lýka, šustí, dřeva, korku a dalšího přírodního materiálu, ukázka zdobení a malování perníků.

Nechybí ukázka staročeského pečení našich babiček s recepty spolu s novodobými velikonočními velkopekárenskými výrobky.

Součástí výstavy je také soutěž o nejlepší kolekci kraslic, která bude vyhodnocena závěrečný den -  20. března.

V prodeji je vše, co souvisí nejen s Velikonocemi, ale také se zahrádkářskými potřebami, dále květiny, zeleninová sadba, okrasné stromky, a samozřejmě bohaté občerstvení.

A jak hodnotí výstavu sami návštěvníci? Hana Růžičková z Kostelce nad Orlicí přijela už první den a své dojmy vylíčila takto: „Jako každý rok tradičně je výstava Velikonoce - svátky jara v Častolovicích moc hezká. Obdivuji ty šikovné lidičky, kteří to vymysleli, vyrobili a naaranžovali. Tak zajděte pro inspiraci, pohlazení po duši a pokochání pro oči.”

Reklama

Výběr článků

Načítám