Hlavní obsah

Výstava v Poličce připomene rok 1938

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Poličce zavzpomínají na rok 1938. „Letos uplyne 75 let od Mnichovského diktátu, a proto jsme se rozhodli pro uskutečnění této výstavy. Ta by nám měla připomenout, jaké to bylo během období, kdy byla Polička zabrána německou armádou,“ řekla kurátorka výstavy Mgr. Pavla Pospíšilová.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Dne 6. října 1938 zazněla v rozhlase šokující zpráva, že v německém záboru bude i česká Polička a několik dalších vesnic z okolí. Hlavní představitelé města neváhali a začali vyvíjet horečnou činnost k osvobození města. Podařilo se a Polička byla okupována pouhý jeden měsíc.

„Nejspíše hlavním důvodem německého „omylu“ v mapování byla snaha obsadit významnou muniční továrnu, dnes známou jako Poličské strojírny,“ vysvětlil historik muzea PhDr. David Junek.

Výstava obsahuje velké množství dobových materiálů a podrobně dokumentuje regionální dopad Mnichovského diktátu, který se stal předzvěstí rozpoutání druhé světové války.

Nejen ten, kdo se zajímá o tematiku druhé světové války, by si neměl nechat ujít slavnostní zahájení výstavy v sobotu 14. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám