Hlavní obsah

Výstava v Památníku Leoše Janáčka představí práce s fotografií Dalibora Chatrného

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Ve dnech 2. června až 30. srpna je možno zhlédnout malou výstavu fotografií jednoho z našich nejpozoruhodnějších výtvarníků druhé poloviny 20. století. Moravské zemské muzeum jako připomínku 95 nedožitých narozenin tvůrce nabízí malou výstavu jeho fotografií.

Foto: Moravské zemské muzeum
Článek

Brněnský rodák Dalibor Chatrný (28. 8. 1925 – 5. 7. 2012) svým výtvarným přístupem a způsobem myšlení řešil možnosti výtvarného projevu a jeho hraničních poloh, včetně propojení se světem přírodních věd, filozofie či lingvistiky. Ve světovém kontextu tak přinesl řadu nových a zásadních pohledů na pojem výtvarného umění.

Výstava Dalibor Chatrný – Práce s fotografií v brněnském Památníku Leoše Janáčka (Smetanova 14) prezentuje práce s fotografií, na kterých Chatrný pracoval od sedmdesátých let minulého století.

Jedná se o manipulace a interpretace fotografií, které mění jejich původní význam, způsob vnímání či kontext. Uplatnil přitom pojmy jako redukce, linie, linka, přemalba, záměna, topografie atp. Tyto v zásadě jednoduché principy uplatněné na fotografie různých autorů tvoří jeden z nejzajímavějších počinů v daném okruhu a ve své době.

Není divu, že dnes již mnohé Chatrného práce s fotografií tvoří součást prestižních světových sbírek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám