Hlavní obsah

Výstava v nymburské knihovně vás vtáhne do dobrodružství

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi napínavé příběhy, romantiku a krásné ilustrace? Pak se přijďte podívat do knihovny v Nymburce na výstavu s názvem Malíř ztraceného času.

Foto: Jan Řehounek

Pohled do výstavního vestibulu knihovny.

Článek

Výstava reprodukcí Zdeňka Buriana, kterou knihovna připravila ve spolupráci s Josefem Ptáčkem a s Památníkem národního písemnictví v Praze, zcela určitě splní vaše očekávání.

Zdeněk Burian, český malíř a ilustrátor především dobrodružných knih, který vytvořil víc než 10 tisíc obrazů určených k reprodukování a těžko zjistitelné množství prací v tzv. volné tvorbě, je jedním z nejpopulárnějších českých umělců zabývajících se knižní ilustrací.

Na nymburské výstavě, i když je nainstalovaná nejen ve vstupním vestibulu, ale i v prostorách studovny v prvním poschodí, uvidí návštěvníci jen zlomek z jeho obrovského díla. Ale vystavené obrázky vás okamžitě vtáhnou do příběhů Vinnetoua, Old Surehanda, Lovců mamutů, Žulového národa, Patnáctiletého kapitána, Lovce pokladů…

Kromě toho jsou tu vystavené rovněž zlomky ilustrací „vážných“ děl, např. Zborov, Purkyně ve Vratislavi či Pohorská vesnice.

Pro mne osobně byly překvapením ilustrace ke knize našeho regionálního autora F. J. Čečetky Malý bubeník od Slavkova.

Obrázky jsou doplněné celou řadou Zdeňkem Burianem ilustrovaných knih.

Výstava je přístupná v pondělí, úterý, čtvrtek a pátek od 8 do 18 hodin ve středu do 12 hodin, a to až do 28. února.  

Reklama

Výběr článků

Načítám