Hlavní obsah

Výstava v mázhauzu radnice je věnována hudebnímu životu v Plzni

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební život v Plzni od 19. století do současnosti přibližuje výstava v mázhauzu plzeňské radnice.

Foto: Magistrát města Plzně

Při zahájení výstavy byla v pondělí 24. února poprvé představena publikace Střípky z plzeňské hudební historie.

Článek

Výstava si klade za cíl představit veřejnosti nejvýznamnější hudební spolky a sbory, instituce, ale také osobnosti, které žily či ve městě působily, současné nevyjímaje.

Při zahájení výstavy byla v pondělí 24. února poprvé představena publikace Střípky z plzeňské hudební historie, která je třetí v pořadí z edice Významné plzeňské kulturní osobnosti vydávané městem.

„Hudba se stává jakýmsi svědkem své doby a místa. Je fenoménem, který prostupuje historií všech kultur a národů. Alespoň se zlomkem plzeňského hudebního života nás seznamuje tato výstava uspořádaná u příležitosti Roku české hudby, jenž je vnímám jako mimořádná kulturní událost České republiky, respektive Plzně, která se k ní aktivně připojila,” uvedla při zahájení výstavy náměstkyně primátora Eva Herinková.

Expozice nabízí zajímavé dokumenty, fotografie i informace. Například jeden z nich je věnován Městské hudební škole.

„Zřídila ji plzeňská městská rada v roce 1920 s cílem vychovávat hudebníky z povolání, ale i hudební obecenstvo, jež mělo ocenit kvalitu uměleckého a kulturního života v Plzni,” popisuje Květuše Sokolová, vedoucí odboru kultury magistrátu, který výstavu připravil.

Na panelu návštěvníci najdou i kopii zápisu významného českého skladatele J. B. Foerstera v pamětní knize školy z roku 1929.

Rok české hudby je projektem, který se v České republice koná od roku 1924 každých deset let. Připomíná výročí významných osobností české hudby, ale zaměřuje se také na komplexní podporu a reflexi české hudby jako takové. I proto vznikla myšlenka připravit především pro plzeňskou veřejnost publikaci, která zmapuje bohatý hudební život města od jeho počátků v 9. století až do současnosti.

„Publikace Střípky plzeňské hudební historie je členěna po jednotlivých dějinných obdobích. Na její přípravě spolupracovaly významné osobnosti plzeňské muzikologie Vlasta Bokůvková, Lenka Bočanová, Vít Aschenbrenner, Marta Ulrychová a novinářka a publicistka Markéta Čekanová,” dodala Květuše Sokolová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám