Hlavní obsah

Výstava v Kopeckého sadech připomene povodeň před 15 lety

Novinky, Alena Lochmannová

Ničivou povodeň z roku 2002, která napáchala v Plzni škody za více než půl miliardy korun, připomenou výstavou plzeňští dobrovolní hasiči.

Foto: Alena Lochmannová

Plzeň si připomene povodeň z roku 2002.

Článek

Expozice Povodně 2002 – 15 let poté, již připravili ve spolupráci s městem Plzeň, bude k vidění od čtvrtka 24. srpna do soboty 26. srpna v Kopeckého sadech.

„Na protipovodňových opatřeních, zmírnění a likvidaci následků velké vody se tehdy celý měsíc podílely jednotky sborů dobrovolných hasičů z Plzně. Monitorovaly řeky, stavěly hráze z pytlů naplněných pískem, evakuovaly obyvatelstvo, odčerpávaly vodu a následně uklízely po povodni,” uvedl šéf plzeňských dobrovolných hasičů Vlastimil Malina.

V nejkritičtějších dnech se záchranných a likvidačních prací účastnilo 234 členů z 15 plzeňských jednotek.

Kromě fotografií, zachycujících tehdejší události ve městě, bude na venkovní výstavě k vidění dobová hasičská technika včetně namodelované protipovodňové pytlované hráze. Fotografie připomenou i činnost plzeňských dobrovolných hasičů při poskytování pomoci při povodních na Jižní Moravě, na Liberecku a v Rumunsku.

Výstavu doplní rovněž promítání filmu věnovaného průběhu velké vody a napravování způsobených škod. Představeny budou i nejnovější technika a ochranné prostředky.

„V roce 2002 jsme byli vybaveni zastaralou opotřebenou mobilní technikou, která byla určena především k hašení požárů a k čerpání čisté vody, a jen základními osobními ochrannými prostředky, které se pro práci v dešti a bahně nehodily. Dnes jsme špičkově vybaveni, máme nová auta, kalová čerpadla, ochranné pomůcky na dobré úrovni,” řekl Vlastimil Malina.

Připomněl, že ve městě nyní působí 16 jednotek dobrovolných hasičů, čítající v současné době přibližně 270 členů, což je zhruba o 40 více než v roce 2002. Aby se tento stav udržel a jednotky sborů dobrovolných hasičů byly i do budoucna akceschopné, organizuje v posledních dvou letech město Plzeň ve spolupráci s Městským sdružením hasičů Plzeň úspěšnou náborovou kampaň Staň se dobrovolným hasičem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám