Hlavní obsah

Výstava v Dobříši představí originální předměty prvorepublikových hvězd stříbrného plátna

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přáli byste si nahlédnout do zákulisí prvorepublikové herecké šatny? Navštívit divadelní představení s Vlastou Burianem nebo si obléci luxusní kožich a s nonšalantností prvorepublikových dam zajít do kinematografu? Na zámku Dobříš si sen splníte. Na unikátní letní výstavě Hvězdy stříbrného plátna.

Foto: archiv výstavy

Hlavní část výstavy bude věnována herečce Adině Mandlové, která část svého života strávila na Dobříši.

Článek

Nová expozice v Galerii JCM zavede návštěvníky do jedinečného světa prvorepublikových režisérů, herců a hereček. Nahlédnete do herecké šatny s originálními osobními předměty divadelních a filmových osobností první republiky, uvidíte originály filmových plakátů, dobové fotografie, karikatury a časopisy či módní předměty a doplňky, ve kterých se dříve chodívalo do společnosti.

Hlavní část výstavy bude věnována herečce Adině Mandlové, která část svého života strávila na Dobříši.

„Legendární prvorepubliková herečka prožila poslední dny svého života na dobříšském zámku, který do devadesátých let fungoval jako ubytovací a rekreační zařízení pro československé spisovatele a umělce. Nyní se sem na několik týdnů vrátí - její osobní předměty jako boty či oděvy včetně luxusního kožichu budou hlavní částí výstavy v Galerii JCM,“ sdělila Tereza Vyhlasová ze zámku Dobříš.

Rychlé vzestupy a strmé pády

Nesmrtelné filmy jako Přednosta stanice, Hotel Modrá hvězda, Eva tropí hlouposti či Cesta do hlubin študákovy duše. Spojuje je jediné - za jejich vznikem stojí legendární režiséři z období zlatého věku československé kinematografie. Lamač, Machatý, Frič, Slavinský a další…

Největší filmové perly vytvořili v éře od konce první světové války do poloviny 40. let. V legendárních snímcích zároveň svoji kariéru rozvinuly herecké hvězdy jako Lída Baarová, Vlasta Burian, Vlasta Fabianová, Nataša Gollová, Zita Kabátová, Oldřich Nový či Ladislav Pešek.

Osudy jejich i dalších českých filmových a divadelních osobností první republiky a protektorátu poznamenaly politické změny, kterými si československý stát ve 20. století prošel. Vlivem politiky se mnohé hvězdy stříbrného plátna tak jako málokdo setkaly v krátké době rychlého vzestupu a vzápětí strmého pádu. Jejich osudy protkaly okamžiky slávy i neštěstí… Také s nimi seznámí návštěvníky výstava na zámku Dobříš.

„Snad nikdo si nevysloužil tolik obdivu a po druhé světové válce naopak takovou míru zloby a nenávisti jako Lída Baarová, Adina Mandlová, Nataša Gollová nebo Vlasta Burian,“ podotkla Tereza Vyhlasová.

Ani další ze slavných osobností filmu či divadla neměly po nástupu komunismu na růžích ustláno – Zita Kabátová, Hana Vítová, Věra Ferbasová nebo Soňa Červená. „Jiní zase byli velkými a přesvědčenými stoupenci komunistických ideálů jako například Jindřich Plachta. Zatímco další se vypracovali a prosadili na evropské filmové scéně jako Anny Ondráková nebo v Hollywoodu Hugo Haas a Jarmila Novotná,“ uvedla Tereza Vyhlasová, co bude také součástí výstavy na zámku Dobříš.

Výstava Hvězdy stříbrného plátna je v Galerii JCM na zámku Dobříš k vidění od 29. června do 26. srpna denně od 9:00 do 17:00 hodin. Vstupné činí 70 Kč, pro studenty a seniory nad 60 let je snížené vstupné 50 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám