Hlavní obsah

Výstava Tyjátr je když… ukazuje práci dětí Základní umělecké školy v Uherském Hradišti

Novinky, Jaromír Talák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šestý ročník výstavy Tyjátr je když… probíhá v Galerii Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Téma výstavy se každým rokem mění. Žáci na něj pak vytvářejí různá umělecká díla. Vedle obrázků jsou to sošky, keramika, loutky a další. Každý rok se velmi činí.

Foto: Jaromír Talák

Koláž u rybníka

Článek

Když se čerti žení...

Letošní téma znělo "Tyjátr je, když se čerti žení." Žáci se pustili do díla a dali si velmi záležet. Výsledky pak byly vidět.

Pod jejich rukama vznikaly nejen obrázky, ale i keramické sošky, loutky, panenky a několik žáků si dalo záležet a vytvořili i pravou čertovskou židli. Někteří se nám rozhodli přiblížili čertovskou svatbu komiksem. Další žáci vyrobili strašidelné čertovské masky a škrabošky. 

Perličky pro Pavla Šporcla

Samotní čerti by však nedokázali zaplnit celý velký výstavní sál, a tak se musely děti činit ještě jinak. Nakreslily velmi povedené portréty hudebních mistrů, ať už našich nebo zahraničních. Všechny pak zaplnili celou zeď v jedné z místností.

A mistru Šporclovi se asi velmi líbily, protože jich poté několik ukázal ve svém pořadu Hudební perličky Pavla Šporcla. 

Hrdinové ze sci-fi i starověku, pocta městu a rybník

Ani to ale nestačilo na zaplnění celého 1. patra budovy, a tak se vedle čertovských svateb a portrétů umělců objevila ještě řada dalších témat, na kterých žáci pracovali. Jedna nástěnka se věnovala starověkému Řecku a jeho hrdinům, v rohu byly oblíbené postavy dětí z filmů a seriálů, a v místnosti, kde se nacházely portréty hudebníků byly obrázky, vzdávajících hold Uherskému Hradišti. Šlo o kresby města, ale i o kresby erbu města.

Co ovšem muselo každého návštěvníka zaujmout byla velká koláž, zachycující slunečný den u rybníku. Ta byla sestavena nejen z kreseb, ale i z keramiky. Celá kompozice je opravdu povedená a k dokonalosti chybí jen zvuky šplouchající vody a šumící vysoké trávy. 

V 1. patře toho bylo ještě více, jako pohádkový kolotoč, keramická mozaika nebo scény z pohádek vytvořené z ručního papíru. Zajímavé byly i tzv. zhmotnělé kameny, kdy žáci vytvořily z šedých kamenů barevná umělecká díla. 

Život na Slovácku

Ve stejné budově se nachází ještě dvě další výstavy. V přízemí se nachází obrazy tří uherskohradišťských malířů – Josefa Berana, Jaroslava Hrabce a Jaroslava Melichárka. Ty zachycují nejen krásy města, ale i okolní přírody. Na půdě muzea je stálá expozice Galerie Slováckého muzea Umění jihovýchodní Moravy. Zde jsou vystaveny exponáty, zobrazující život obyvatel Slovácka, ale také díla umělců z této oblasti, jako Jindřich Prucha a Miloš Boria.

Pokud byste měli zájem si výstavy prohlédnout, budete si muset pospíšit. Výstavy Tyjátr je když… a Josef Beran, Jaroslav Hrabec, Jaroslav Melichárek - Obrazy pro potěšení potrvají jen do 8. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám