Hlavní obsah

Výstava Tesilky, knižní čtvrtky, embéčka... stojí o mezigenerační dialog

Novinky, Lenka Kalousová

"Proč si to schováváš?" Tato věta byla na začátku nápadu na výstavu Tesilky, knižní čtvrtky, embéčka... Šlo o záruční list k magnetofonu Tesla B41, který měla jedna z pracovnic knihovny založený mezi dokumenty.

Foto: Lenka Kalousová
Článek

Jednoduchý příběh se pak rozvinul v úvahu, jak rozdílné vzpomínky se mohou vázat k jednomu předmětu, který v určité době vlastnili nebo používali všichni. Debata přerostla ve shromáždění autentických prvků z domácností z let 1950 až 1990, tedy období, které jsme zažili, narodili se nebo se nás nějakým způsobem dotklo.

Podstatné bylo okomentování vystavených artefaktů osobními vzpomínkami. Tím pádem se na tehdejší unifikované vybavení domácností můžeme podívat i jinýma očima.

Proč to vystavit? V dnešní módní vlně všemožného retra? Spousta dialogů se mezi generacemi vůbec neodehrála. Někdo se nestihl zeptat rodičů, někde se o věcech nemluvilo. A knihovna chce tento dialog rozvinout přímo ve svých prostorách.

Městskou knihovnu Kladno navštěvují čtenáři ve věkovém rozpětí 97 let. Rodiče doprovází svoje děti, studenti přichází v houfech, senioři užívají knihovnu také jako místo setkávání. Všichni mohou exponáty také komentovat přímo na dobové nástěnce a nechat svůj osobní vzkaz. 

Tvůrci výstavy volili předměty, které většina návštěvníků jistě měla doma nebo se s nimi alespoň setkala a v současnosti jsou buď nahrazeny moderními verzemi anebo definitivně zaniklé - textilní látky, technické vybavení, suvenýry organizací, svazové legitimace a další. Mladší ročníky se zájmem píší na psacím stroji, prohlíží si kukátkem diapozitivy, k nahlédnutí jsou i fotoaparáty, přehrávače.

Komentovaná výstava nepůsobí sentimentálně ani nostalgicky, neodkazuje na politický režim, státní zřízení, i když konfrontacím se samozřejmě nevyhne. Hlavním cílem je podpora dialogu mezi generacemi i kulturami. Proto neváhejte s návštěvou, vaše vzpomínky jsou také vzácné.

Akce se koná v prostorách knihovny na Náměstí Sítná 3106, Kladno.

Reklama

Výběr článků

Načítám